Rechtbank 's-Hertogenbosch


Rechter belet heien Stadionkwartier Eindhoven niet

âs-Hertogenbosch, 26 maart 2009 â Het heien in het Stadionkwartier in Eindhoven kan doorgaan. Dat is het gevolg van twee beslissingen van de rechtbank âs-Hertogenbosch van vandaag. Een omwonende had zowel de bestuursrechter als de civiele rechter om een uitspraak gevraagd.

De Eindhovenaar verzocht de gemeente Eindhoven in december vorig jaar op te treden tegen geluids- en trillingsoverlast door het heien op het plein. De gemeente wees dit verzoek af. Tegen die afwijzing maakte de man bezwaar bij de gemeente. Bovendien verzocht hij de bestuursrechter te bepalen dat de heiwerkzaamheden zouden worden stilgelegd totdat de gemeente een beslissing had genomen op zijn bezwaarschrift. Daarnaast verzocht hij de civiele rechter in een kort gedingprocedure te bepalen dat Stadionkwartier B.V. en het bedrijf dat de heiwerkzaamheden uitvoert het heien te staken totdat een oplossing voor de geluids- en trillingsoverlast is gevonden.

Uitspraak bestuursrechter (LJN: BH 7954)
De bestuursrechter is van oordeel dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven het verzoek van de Eindhovenaar mocht afwijzen en wijst het verzoek om het treffen van een voorlopige voorziening af.

Tijdens een bezoek aan de woning van de Eindhovenaar heeft de rechter vastgesteld dat de heiwerkzaamheden vanuit de woning van de man duidelijk voelbaar en hoorbaar zijn. Dat de heiwerkzaamheden een negatieve invloed hebben op het geestelijke en lichamelijke welbevinden van de man, kan de voorzieningenrechter zich voorstellen. De rechter vindt het echter wel aannemelijk dat de geluidsbeperkende maatregelen die onlangs werden aangebracht ervoor hebben gezorgd dat de geluidhinder ter hoogte van de woning van de man inmiddels tot aanvaardbare proporties is teruggebracht. Voor wat betreft de trillingen erkent de gemeente dat die trillingen de streefwaarde en mogelijk zelfs de grenswaarde voor schade zullen overschrijden als gevolg van het naderbij komen van de heiwerkzaamheden. De gemeente geeft echter aan dat een tijdelijke overschrijding niet onaanvaardbaar is, mede gelet op de belangen die gemoeid zijn met de realisering van het bouwplan. Bovendien is er geen alternatieve heimethode aanwezig.

De bestuursrechter oordeelt dat de gemeente de belangen niet onevenwichtig heeft afgewogen. Daarbij neemt de rechter in aanmerking dat de gemeente er blijk van heeft gegeven de belangen van omwonenden nadrukkelijk bij zijn besluitvorming te hebben betrokken. Zo is de GGD ingeschakeld om gezondheidsklachten van omwonenden te inventariseren. Dat heeft geleid tot het aanbieden van tijdelijke vervangende woonruimte aan omwonenden met gezondheidsklachten. Ook aan de Eindhovenaar is een dergelijk aanbod gedaan. Uit de rapportage van de GGD blijkt bovendien niet dat de overlast zal leiden tot ernstige, blijvende gevolgen voor de gezondheid. Ook mocht de gemeente volgens de rechter grote waarde hechten aan het belang van belanghebbenden bij het ononderbroken voortzetten van de bouwwerkzaamheden. Aannemelijk is dat het onderbreken van de werkzaamheden voor hen aanzienlijke financiële schade met zich zal brengen. Daarnaast kan het zijn dat het bouwplan uiteindelijk niet gerealiseerd zal kunnen worden, aangezien er geen alternatieve heimethode bestaat. Met het bouwplan is bovendien een gemeentelijk en maatschappelijk belang gemoeid.

Uitspraak civiele rechter (LJN: BH 7428)
Ook de civiele rechter wijst de vorderingen van de Eindhovenaar af, ondanks dat de rechter het heien wel kwalificeert als een onrechtmatige daad ten opzichte van de Eindhovenaar. Volgens de rechter zijn de overlast en de wellicht niet geringe effecten daarvan op de gezondheid en het welbevinden van de Eindhovenaar onvoldoende ernstig tegenover het belang dat bestaat bij het doorgaan van de bouw. Daarbij speelt een rol dat de gemeente de Eindhovenaar tijdelijke alternatieve woon- of werkruimte heeft aangeboden. De rechter geeft ook aan dat van verder onderzoek naar alternatieve heimethoden onvoldoende resultaat valt te verwachten om in afwachting daarvan de bouw stil te leggen met eveneens onoverzienbare maatschappelijke gevolgen.

LJ Nummers

BH7428
BH7954

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 26 maart 2009 Naar boven