Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam



---

Trenspotters: Kunstgras op het Nikeplein

26 maart 2009

De resultaten van het onderzoek van 15 trenspotters, 15 tieners in de leeftijd van 12 t/m 15 jaar, die hebben meegedaan aan een participatieproject in de Transvaalbuurt in Oost-Watergraafsmeer zijn bekend. De tieners hebben door middel van verschillende manieren van onderzoek, zoals bijv. een zgn. trendspotronde informatie opgehaald bij jongeren over hun wensen en verwachtingen voor de buurt. Uit de onderzoeken is naar boven gekomen dat de tieners behoefte hebben aan diverse voorzieningen. Op nummer één staat de wens voor kunstgras op het Nikeplein om te kunnen voetballen zonder geblesseerd te raken.

Uit de onderzoeken blijkt, voor wat de vrijetijdsbesteding betreft, dat jongens over het algemeen meer en langer op straat verblijven dan meiden. Meisjes zijn vaker met een reden op straat dan jongens, bijvoorbeeld om boodschappen te doen of met jongere broertjes/zusjes buiten spelen.

Op het gebied van leeftijd zijn er ook verschillen. Jongens in de leeftijd van 12-14 jaar zijn echt bezig met (met elkaar) spelen, de 15 en 16- jarigen zijn meer met hun omgeving en wat zich daarin afspeelt bezig. Ook blijkt dat sommige jongere jongens zich makkelijk laten intimideren en wegjagen door oudere (groepen) jongens uit de buurt.

Wat betreft de behoefte aan voorzieningen in de buurt valt het volgende op: jongens willen meer voorzieningen voor sport en spel, zoals voetbalveldjes, meiden willen meer voorzieningen voor shoppen, chillen en veiligheid. Verder valt op dat oudere tieners meer last hebben van overlast (criminaliteit, drugsdealers, ruzie) en dat zij vaker te maken hebben met politie en wijkagenten. De tieners zijn ook erg trots op hun wijk, maar vinden dat er o.a. op het gebied van veiligheid nog verbeteringen mogelijk zijn, zoals het aanbrengen van verlichting op nu onverlichte plekken. Verder vinden tieners het Steve Bikoplein de vervelendste plek in de wijk en het Joubertplein (Nikeplein) de leukste plek.

De tieners presenteerden de resultaten van het onderzoek 25 maart jl. aan betrokkenen van het project, waaronder stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet. In een interactieve talkshow op het stadsdeelhuis gingen de tieners en aanwezigen met elkaar in gesprek.

De Trenspotters hebben de wensen van een jonge groep buurtbewoners, die doorgaans moeilijk te bereiken is in kaart gebracht. Het participatieproject is in het kader van de Wijkaanpak uitgevoerd door communicatieadvies- en reclamebureau Youngworks in opdracht van o.a. het stadsdeel, Ymere, Dynamo, scholen en andere partners die samenwerken om van Transvaal een betere buurt te maken.

Het project is bedoeld om tieners, in het kader van de Wijkaanpak, te betrekken bij wat er in hun buurt gebeurt. De intentie van de deelnemende partijen is één of meerdere wensen van de tieners te realiseren in de buurt.


---