Gemeente Rotterdam

Collegevergadering Rotterdam berichtnr 11 24 maart 2009

Burgemeester

1 24-03 Het college van B en W is akkoord met het werkbezoek van de burgemeester aan Parijs van 26 tot 29 maart 2009. De burgemeester neemt daar deel aan een conferentie die georganiseerd wordt door de Franse regering, UNESCO en de Stichting ter Herdenking van de Holocaust. De conferentie vormt het startsein van het Aladin project, dat wederzijds begrip tussen culturen en godsdiensten moet bevorderen.

Wethouder Participatie en Cultuur

1 24-03 Het college heeft besloten mevrouw C. Sezer met ingang van 1 april 2009 te benoemen tot lid van de raad van toezicht van het Wereldmuseum voor een periode van maximaal vier jaar. 2 24-03 Het college heeft een nieuwe voorzitter en leden benoemd van de Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC). Voorzitter wordt mevrouw M. Post-van Ophem. In het verleden was zij directeur van de Stichting Openlucht Binnenvaartmuseum. Tegenwoordig is mevrouw Post- van Ophem onder meer voorzitter van het Historisch Genootschap Rotterdam. Mevrouw Post is de opvolger van mevrouw M. Teenstra. Als leden zijn benoemd de dames C. Arends, A. de Hay, Y. zbilge, N. van Vessum, W. Gillis-Burleson en de heren S. van Breda, J. Oliveira, M Schelvis en G. Wiegel. Het college heeft ook besloten om de zittingstermijn voor leden van de RRKC te verlengen van twee tot vier jaar.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1 24-03 Het college heeft kennisgenomen van het verslag van de studiereis van de wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs naar Londen van 23 t/m 25 september. De wethouder is namens de vier grote steden vertegenwoordigd in de stuurgroep van het Landelijk Convenant Overgewicht. De leden van de stuurgroep hebben Londen bezocht omdat Engeland tot de Europese koplopers behoort op het gebied van overgewicht en obesitas. De gemeente Rotterdam loopt met het actieprogramma Voeding en Beweging voorop met de aanpak van overgewicht. Lering trekken uit de werkwijze van andere Europese landen kan een effectieve aanpak voor de problemen in Nederland bespoedigen.
2 24-03 Het college stelt de gemeenteraad voor de motie Buijt (2002-1646) uitbreiding van VIG (vroegtijdige interventie gezinnen) af te doen. De motie droeg het college op VIG zodanig uit te breiden dat alle gezinnen waar interventie nodig is een gezinscoach krijgen, ongeacht de inkomenssituatie. Het Kabinet heeft nu voorgesteld om burgemeesters de wettelijke bevoegdheid te geven om alle gezinnen die dat nodig hebben, de noodzakelijke opvoedingsondersteuning op te leggen.
Pagina 1 van 3

B en W berichten
2009 | 11
Pagina 2 van 3

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1 24-03 Het college heeft de circulaire kwartaalrapportage 2009 vastgesteld. In de circulaire wordt voorgeschreven welke informatie diensten moeten opnemen in de kwartaalrapportages. De kwartaalrapportages hebben betrekking op de uitvoering van de begroting 2 24-03 Het college is akkoord gegaan met de studiereis van wethouder Financiën, Buitenruimte en Sport naar München. Tijdens het werkbezoek heeft de wethouder een nieuw architectonisch stadion bezocht en betrokkenen geïnformeerd over de ontwikkeling van een nieuwe stadion voor Feyenoord. Het college heeft kennis genomen van het verslag van de wethouder.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1 24-03 Het college heeft besloten de bezwaren over een ligplaatsvergunning in het Noorderkanaal, voor zover ze gericht zijn op de opgenomen maten, gegrond te verklaren. Daarnaast heeft het college besloten de overige bezwaren ongegrond te verklaren. 2 24-03 Het college heeft op basis van de herprognose 2008 het geactualiseerde budget voor het domein stadszijde van het project Rotterdam Centraal vastgesteld. Ten opzichte van het budget op basis van de herprognose 2007 moet er tien miljoen euro extra dekking geregeld worden om de kosten op te vangen van de tien maanden extra vertraging. Deze vertraging wordt veroorzaakt door het uitblijven van de besluitvorming door het Rijk over de doorstart van de aanbesteding van het domein spoor. Hierover is de raad in oktober 2008 geïnformeerd. Het college zendt de herprognose 2008 naar de raad.

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1 24-03 Het college van B en W heeft besloten om een overeenkomst te sluiten met de Staat der Nederlanden inzake aandelenverhouding van Havenbedrijf Rotterdam N.V. De gemeente zal 70,83% van de aandelen behouden, de Staat 29,17% van de aandelen.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1 17-03 Het college heeft besloten de onderste prijsgrens voor het in aanmerking komen voor een Starterslening te verlagen van 174.000,- (vrij op naam) naar 163.625,- (vrij op naam). De laatste jaren ontstond er een gat tussen de toepassing van de Koopsubsidie, de Starterslening en de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Met dit besluit sluiten deze regelingen weer naadloos op elkaar aan. Voor de kopers is dit duidelijker en voor professionals in deze sector wordt het eenvoudiger om met de Starterslening te werken. De drempel voor het verkrijgen van een Starterslening wordt lager, waardoor een `middeldure' koopwoning voor meerstartende kopers op de woningmarkt bereikbaar wordt. 2 24-03 Het college stelt de raad voor om het risicodragend deel te nemen in de ontwikkeling van het bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard in Ridderkerk. Hiervoor stelt het college de raad voor een krediet beschikbaar te stellen voor de aankoop van gronden. 3 24-03 Het college heeft de antwoorden op de schriftelijke vragen van

Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

· het raadslid De Kleijn (SP) over de hoge stookkosten in Tuinstad-Zuid in Nesselande vastgesteld.
· het raadslid A.G. Fähmel (LR) over meisjesbesnijdenis. · het raadslid drs. M.G.T. Pastors (LF) over de België-route. · het raadslid A.S. Mosch (LF) over de toezegging inzake Kansenzoneregeling (Ondernemersregeling Kansenzones Rotterdam).
· het raadslid A. Bonte (GR) over inzameling plastic. · het raadslid drs. P.B. van Tijn (VVD) over geen uitkering voor inburgerweigeraar