Gemeente Stein


Stein denkt én handelt groen

Op maandag 16 maart jl. heeft de gemeente Stein zich aangesloten bij het Omschakelconvenant. Samen met 31 andere Limburgse gemeenten zegt Stein hiermee toe de komende vier jaar projecten uit te voeren in het kader van duurzame energie en energiebesparing. De provincie Limburg verleent ondersteuning.

Actief klimaatbeleid
De gemeente Stein is actief bezig met klimaatbeleid. Al vier jaar laat de gemeente door middel van realistische en uitvoerbare projecten zien dat op lokale schaal CO2-reductie mogelijk is. Voorbeelden zijn openbare verlichting en energiepremieâs voor woningeigenaren. Daarnaast worden kruisverbanden gelegd naar andere lopende projecten zoals âEnergieteams in de Wijkâ.

Gezamenlijk doel
Zowel bij de gemeenten als bij de provincie bestaat brede eensgezindheid over de noodzaak tot omschakeling naar een andere energievoorziening. Het gemeenschappelijk doel is te komen tot een betaalbare, zekere en duurzame energievoorziening. Er zal een groot aantal projecten uitgevoerd worden waarbij burgers, marktpartijen en gemeenten betrokken worden om dit te bereiken. âStein denkt niet alleen groen, maar handelt er ook naarâ, aldus wethouder Wim Janssen.

Lastenverlichting
De komende jaren is het Steinse klimaatbeleid niet alleen gericht op het minder belasten van het milieu, maar ook op het ontlasten van de portemonnee, zowel particulier als zakelijk. Wethouder Janssen: âEen goed voorbeeld hiervan is de Limburgse Energiesubsidie. Woningbezitters, basisscholen en sportverenigingen krijgen subsidie voor het gebruiken van energiebesparende maatregelen. Dat snijdt direct in hun structurele lasten!â