Gemeente Utrecht

Veel belangstelling voor Utrechtse aanpak Work First

Er was veel belangstelling vanuit het hele land voor de conferentie 'Werk loont! - Work First werkt' op woensdag 25 maart jl. Zo'n 150 vertegenwoordigers van andere Nederlandse gemeenten en werkgevers leerden de Utrechtse Work First-aanpak Werk loont! kennen. Een aantal ambtenaren gaat onderzoeken of de Utrechtse aanpak ook in hun eigen gemeente kan worden ingevoerd. Geen bijstandsuitkering, maar werk, training en een salaris. Dat is de Utrechtse Work First-aanpak Werk loont!

In de ochtend van de conferentie leerden politici en ambtenaren uit het hele land in een aantal workshops alle ins en outs van het Utrechtse Work First-project 'Werk loont!' kennen. Ze kregen bijvoorbeeld een sollicitatietraining en leerden de werkvloer kennen door dozen te vouwen.

Maatwerk
"Utrechters die uit beeld van de arbeidsmarkt waren, worden onderdeel van een bedrijf. Ze krijgen collega's, werkritme en loon. Dat biedt hen een betere uitgangspositie om te solliciteren dan vanuit de bijstand." Met die woorden opende wethouder Sociale en Economische Zaken Marka Spit het middagprogramma. Ook was er een paneldiscussie onder leiding van Harmen Siezen. In het panel zaten onder anderen sprekers en afgevaardigden namens werkgevers. Uit de discussie kwam naar voren dat persoonlijke aandacht voor iedere deelnemer bij Work First voorop moet staan. Een aantal ex-deelnemers van Werk loont! legde uit hoe dit project hun hielp en maatwerk bood.

Werk loont!
Werk loont! is vanaf 1 januari 2008 een structureel onderdeel van het Utrechtse re-integratiebeleid. Iedere Utrechter die een bijstandsuitkering aanvraagt en kan werken, krijgt bij Werk loont! een tijdelijk dienstverband van drie maanden aangeboden. Bij re-integratiebedrijf Apprenti doen deelnemers werkervaring op, volgen trainingen en worden begeleid bij het vinden van een reguliere baan.

Werk Loont! draagt voor een groot deel bij aan de daling van het aantal bijstandsgerechtigden in Utrecht van ruim 8000 bijstandsgerechtigden begin 2007 naar zo'n 6300 nu.




Gemeente Utrecht