Vlaamse Overheid

preventie drugs-,alcohol-, en canabisgebruik bij jongeren

Vlaams Actieplan middelengebruik focust op preventie drugs-,alcohol-, en canabisgebruik bij jongeren

Veerle Heeren Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

donderdag 26 maart 2009

Uit de resultaten van de ESPAD-studie (European School Survey on Alcohol and Other Drugs) die vandaag werden bekendgemaakt, blijkt dat het gebruik van tabak, alcohol en cannabis bij jongeren in Vlaanderen verder daalt. De leeftijd waarop jongeren met deze middelen beginnen experimenteren, stijgt opnieuw. Vlaanderen volgt daarmee de Europese trend.

Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gezin Veerle Heeren heeft met belangstelling kennis genomen van de resultaten van deze studie. De daling van het middelengebruik is een positieve trend, aldus de minister. Voor het Vlaamse gezondheidsbeleid is de factor risico op gezondheidsschade immers essentieel.

Minister Heeren stelt vast dat de conclusies van de ESPAD-studie de basis van het Vlaamse Actieplan Middelengebruik 2009 - 2015 steunen. Dat actieplan werd op 6 maart 2009 op haar voorstel goedgekeurd in de Vlaamse Regering. Het ligt inmiddels in het Vlaams Parlement. Het Vlaams Actieplan middelengebruik moet de Vlaamse gezondheidsdoelstelling inzake middelengebruik realiseren. Die stelt bijvoorbeeld dat het ooit-cannabisgebruik bij jongeren tegen 2015 moet dalen tot 14%.

Voor jongeren is het niet-gebruik van cannabis, tabak en alcohol de centrale boodschap van het plan. De preventieve acties zijn dan ook prioritair gericht op het vermijden van middelengebruik.

Het plan legt de nadruk op preventie en vroegdetectie, en voorziet in extra aandacht voor specifieke sectoren en doelgroepen zoals schoolgaande jongeren en jongeren in voorzieningen van bijzondere jeugdzorg. Het actieplan wil de samenwerking met lokale besturen versterken voor de uitvoering van een gecoördineerd beleid.

Vlaams minister Veerle Heeren rekent er op dat het Vlaams Parlement dit actieplan goedkeurt. Zij maakt dit jaar nog 419 000 euro vrij voor de preventie van middelengebruik.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Paskal Deboosere, Woordvoerster van minister Veerle Heerlen Tel: 02 552 64 89
GSM: 0496 56 75 69
Email: paskal.deboosere@vlaanderen.be