VVD


26-3-2009

VVD: Kabinetsplannen crisis immoreel

De VVD heeft vandaag in het crisisdebat premier Balkenende opgroepen tot eerlijke politiek.

Rutte bepleitte échte maatregelen die de economie er bovenop helpen, en de rekening niet bij volgende generaties neerleggen. Volgens de VVD komt Nederland met dit kabinet bedrogen uit. "Na wekenlange radiostilte ligt er een reddingsplan voor het kabinet, maar een rampenplan voor het land."

In plaats van maatregelen te nemen om de crisis op korte termijn te dempen, en Nederland er op langere termijn sterker uit te laten komen, heeft het kabinet de sneeuwschuiver weer uit de schuur gehaald, en worden alle problemen vooruit geschoven. Niet alleen ontbreken structurele hervormingen, ook weigert het kabinet de onnodige uitgaven, die niet bijdragen aan de economie, te schrappen. Daardoor loopt het begrotingstekort volledig uit de hand en groeit de staatsschuld van 40% naar 75%. Dit is maarliefst 60.000 euro per werkende Nederlander! "Als je dit kabinet het beheer over de Sahara geeft, is binnen de kortste keren het zand op", aldus Rutte.

Rutte haalde vooral fel uit naar het CDA, en noemde de partij immoreel. "Het CDA heeft nu definitief zijn laatste verkiezingsbelofte naar de prullenbak verwezen en is als `rentmeester' totaal ongeloofwaardig. Het loslaten van de financiële degelijkheid van Zalm, zonder dat daar harde hervormingen tegenover staan, zal ertoe leiden dat de rekening wordt doorgeschoven naar volgende generaties. Terwijl de staatsschuld in deze periode met 80 miljard verder oploopt, doet het CDA alsof de crisis op te lossen is zonder dat iemand er iets van voelt. Rutte: "We moeten onder ogen zien dat impopulaire maatregelen nodig zijn om onze economie moderner en sterker te maken." De VVD heeft in het debat expliciet aandacht gevraagd voor de bestrijding van de groeiende jeugdwerkloosheid. Nederland kan het zich volgens Rutte niet permitteren om een hele generatie op te leiden voor de bijstand. Daarom pleitte hij voor verruiming van de mogelijkheden om tijdelijke contracten te verlengen. Werkgevers durven vanwege de crisis niet het risico te nemen jongeren vaste contracten aan te bieden. Dat zou betekenen dat ze na drie tijdelijke contracten op straat zullen komen te staan. "Voor deze groep moeten we de kansen op de arbeidsmarkt vergroten door een uitzondering te maken en te zeggen: een tijdelijk contract mag vaker verlengd worden."

26 maart 2009