Gemeente Den Haag

Gemeente gaat hockey- en korfbalvelden verzorgen

Hockey- en korfbalvelden ondergaan in de toekomst dezelfde behandeling als de gemeentelijke voetbalvelden. Historisch is het zo gegroeid, dat de gemeente Den Haag voetbalvelden aanlegt en verzorgt. Hockey- en korfbalclubs deden dit tot nu zelf. Sportwethouder Sander Dekker wil de situatie gelijktrekken.

Voortaan legt de gemeente hockey- en korfbalvelden aan en zorgt dan ook voor het onderhoud. Het gaat om negen kunstgrasvelden van zeven korfbalclubs en 26 kunstgrasvelden van acht hockeyclubs. Voor deze clubs kan deze maatregel een financiële verlichting zijn. Bovendien wordt de zorg voor het beheer bij de clubs weggenomen. De gemiddelde kosten van de overname van de velden zijn geraamd op een half miljoen euro per jaar. Deze worden gedekt door de besparing, die het Meerjaren Onderhouds Programma van de voetbalvelden in de afgelopen jaren heeft opgeleverd.

Het kunstgras bij voetbalclubs deed vrijwel gelijktijdig zijn intrede met de start van het Meerjaren Onderhouds Programma. Dit is een planmatig programma met een vast budget. Het programma werkte zodanig effectief, dat de achterstand in kwaliteit van de accommodaties praktisch volledig is weggewerkt. Hierdoor ontstond ruimte voor investeringen.

Wethouder Sander Dekker wil ook, dat buurtbewoners gebruik van de velden kunnen maken. Deze mogelijkheid zou er moeten komen op tijden, wanneer de clubs en scholen de velden niet gebruiken