PvdA Rotterdam


Aboutaleb zet veiligheid voorop

Do 26 Mrt 2009 - Redactie
Aboutaleb zet veiligheid voorop

Burgemeester Aboutaleb verzekerde de gemeenteraad vanmiddag dat hij veiligheid voorop heeft staan. Hij werkt aan een goede balans tussen preventie en repressie.

Veiligheid grote zorg
Hij deed deze uitspraken nadat PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst hem om opheldering vroeg na een krantenartikel waarin stond dat de burgemeester vindt dat te veel over veiligheid wordt gesproken. Veiligheid is een belangrijke zorg voor de PvdA en het stadsbestuur. Of het nu gaat om veilig uitgaan, veilig ondernemen of veilig reizen met het openbaar vervoer, aldus Van Heemst.

Laagopgeleide jongeren
Aboutaleb nam vorige week deel aan een debat op school. Daar uitte hij zijn zorgen over het lage opleidingsniveau van de Rotterdamse jeugd. Gemiddeld maakt 20 procent van de Rotterdamse jongeren hun opleiding niet af. En juist zij komen twee keer zoveel in aanraking met politie en Justitie, vertelde Aboutaleb. Hij wil meer inzetten op preventie door te proberen meer uit de jongeren te halen qua opleiding.

Hij gaf aan dat de gemeenteraad wel veel over (veiligheids)incidenten spreekt, maar niet te veel over veiligheid. Zon 40 procent van de debatten ging dit jaar over incidenten op het gebied van veiligheid, terwijl vroegtijdig schoolverlaters helemaal niet aan bod kwamen.

Preventie
De burgemeester vindt het jammer dat vroegtijdig schoolverlaters minder aandacht krijgen. De preventie bestrijding van dit probleem past prima naast de stevige Rotterdamse maatregelen om criminaliteit en overlast aan te pakken.

Hieronder vindt u de gehele bijdrage van fractievoorzitter Peter van Heemst.
Bijlagen: doc debatbijdrage peter van heemst.doc