Nederlandse Politiebond


POLITIEBONDEN TERUGHOUDEND OVER SCHAALVERGROTINGSPLANNEN

De politiebonden hebben moeite met het plan van minister Ter Horst en minister Hirsch Ballin om de bedrijfsvoering binnen de Nederlandse politie te centraliseren in een landelijke dienst. Dit bleek vanmiddag tijdens een rondetafelconferentie in de Tweede Kamer over de toekomst van het Nederlandse politiebestel. Op initiatief van de NPB presenteerden de landelijke politiebonden daar een gezamenlijke inbreng.

Volgens het kabinet moet er één landelijke organisatie komen waarbij alle politiekorpsen voortaan verplicht goederen en diensten op het gebied van ICT, huisvesting, P&O en financien moeten inkopen. Met dergelijke centralisaties hebben de bonden slechte ervaringen; ze leiden al gauw tot log en bureaucratische bolwerken, die vaak meer met hun eigen voortbestaan bezig zijn dan met het ondersteunen van de politiepraktijk.

Korpsbeheerdersberaad
De bonden hebben ook hun bedenkingen tegen het kabinetsplan om het korpsbeheerdersberaad verantwoordelijk te maken voor de samenwerking tussen de korpsen, onder aanvoering van een onafhankelijke voorzitter. De gezamenlijke bonden vrezen de toenemende stafvorming, bureaucratie, administratieve lastendruk en kosten die daarmee gepaard gaan.

Meer controle?
De NPB voorspelt dat de politiek door deze constructie niet of nauwelijks meer grip zal krijgen op het doen en laten van de korpsen. De voorgestelde verschuiving van politiek-bestuurlijke verantwoordelijkheden biedt de minister van Binnenlandse Zaken niet of nauwelijks meer controle op het functioneren van de politie. Ook merkwaardig in dit verband is het plan om de minister van Justitie (mede)zeggenschap te geven over de bedrijfsvoering binnen de politie.

Financiele onderbouwing
De bonden hebben de ministers dringend verzocht een goede onderbouwing te leveren voor de efficiency-winst van honderd miljoen euro die ze door de schaalvergroting hopen te realiseren. In de huidige plannen ontbreekt deze informatie nagenoeg volledig. Dit geldt ook voor de onderbouwing van een vermindering van het aantal politieregio´s binnen nu en anderhalf jaar van 25 naar 20 of 22.

De NPB en de andere bonden zouden graag zien dat het kabinet alsnog alsnog duidelijk maakt welke overwegingen aan de opgelegde bezuiniging van honderd miljoen euro ten grondslag liggen. Ook is onduidelijk waarom alleen de efficiencywinst boven de honderd miljoen ten goede komt aan de korpsen om te investeren in de executieve taakuitvoering. Deze maatregel lijkt in strijd met het streven van het kabinet naar een zo doelmatige mogelijke bedrijfsvoering ´opdat de beschikbare middelen zo veel mogelijk ten goede komen aan de uitvoering van de politietaken´. Blijkbaar had hier moeten staan: de beschikbare middelen minus honderd miljoen euro.

Klik hier om de inbreng van de politiebonden te lezen! Klik hier om de rondetafelconferentie te bekijken!

Gepubliceerd op 26 maart 2009 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.