Provincie Noord-Holland

Accountant niet voor onderzoekscommissie

26-3-2009

Op de 2e zittingsdag van de onderzoekscommissie provinciaal kasgeld weigerde de provinciale accountant om voor de onderzoekscommissie te verschijnen.

Het verhoor met de heer R. Goldstein, accountant van PriceWaterhouse Coopers stond op donderdagmiddag 26 maart om 4 uur gepland. De afgelopen dagen heeft de provincie Noord-Holland veelvuldig contact gehad met PriceWaterhouseCoopers, omdat deze had aangegeven geen gehoor te willen geven aan het verzoek van de onderzoekscommissie. De voorzitter van de commissie, Joke Geldhof, deelde op donderdag 26 maart aan het begin van de middag mee dat PriceWaterhouseCoopers definitief had besloten om niet mee te werken aan het onderzoek.

Bij enquêtes van de Tweede of Eerste Kamer is iedereen die wordt opgeroepen bij wet verplicht te verschijnen voor de onderzoekscommissie. Bij de provinciewet beperkt die wettelijke plicht zich tot provinciaal bestuurders, te weten politici (gedeputeerden en Statenleden), ambtenaren, voormalig provinciaal bestuurders en voormalige ambtenaren.

De onderzoekscommissie betreurt in hoge mate dat de accountant volhardt in zijn weigering. Het onderzoek betreft immers publieke middelen, gemeenschapsgeld en de accountant vervult met zijn controle een maatschappelijke rol. Een accountant is tegenwoordig bereid vragen te beantwoorden in een openbare vergadering van aandeelhouders; hij zou naar de mening van de commissie zeker bereid moeten zijn om aan een onderzoek van de Provinciale Staten mee te werken.

De onderzoekscommissie zal het Nederlands Instituut voor Registeraccountants (NIVRA) verzoeken om een gedragslijn voor accountants te ontwikkelen.

nieuwsredactie