Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Persbericht

Utrecht, 26 maart 2009

D66: slecht geïnformeerd over veranderende omstandigheden

Meer problemen in re-intergratiebeleid

Werk loont! is een belangrijke pijler onder het Utrechtse re-integratiebeleid voor uitkeringsgerechtigden Dit project wordt uitgevoerd door Apprenti. Mensen die zich aanmelden voor een uitkering krijgen een arbeidscontract aangeboden. Binnen het project werken mensen, maar er wordt ook gedaan aan sollicitatietraining en het ontwikkelen van vaardigheden.

Tijdens een werkbezoek van de raadscommissie Mens en Samenleving bleek hoe succesvol dit project is. Rond de 48% van de deelnemers kwam via Apprenti aan betaald werk en heeft dus geen uitkering nodig.

De fractie van D66 kreeg informatie waaruit blijkt dat er op dit moment door Sociale Zaken geen mensen doorverwezen worden omdat de positieve uitstroom binnen korte tijd sterk gedaald is. Apprenti zit daardoor aan zijn maximum aantal deelnemers.

Omdat het re-integratiebeleid op dit moment volop ter discussie staat en Werk loont! daar een belangrijke rol in speelt is D66 raadslid Gerda Oskam onaangenaam verrast.

'Dit is een belangrijk instrument in het beleid om het aantal mensen dat een uitkering ontvangt zo laag mogelijk te houden. Als er door omstandigheden iets wijzigt in de effectiviteit van zo'n instrument, dan wil ik dat als raadslid direct weten. En zeker in een tijd dat er belangrijke besluiten over dit beleid genomen worden.

Het gaat hier om belangrijke zaken voor veel Utrechters en over veel gemeenschapsgeld. Ik wil van nu af aan iedere maand kunnen zien wat er gebeurd, zodat ik het beleid van het college op dit punt goed kan controleren en zien of het effectief is. Daarom heb ik schriftelijke vragen aan het college gesteld.'

De schriftelijke vragen:

Apprenti is de uitvoering van het Werk loont! beleid van de gemeente Utrecht.

Utrechters die een uitkering in het kader van de Wet Werk en Bijstand (WWB) worden door Sozawe naar Apprenti verwezen. Ze krijgen een arbeidscontract aangeboden voor 32 uur.

Deze uren worden voor 50% gevuld met werk en voor 50% met sollicitatietraining, cursussen en dergelijke.

Tijdens een werkbezoek van leden van de gemeenteraadscommissie Mens & Samenleving op dinsdag 3 februari jl. in aanwezigheid van de vakwethouder, werd door Apprenti gemeld dat het percentage positieve uitstroom 48% is. Dit is een zeer hoog percentage.

D66 heeft inmiddels informatie ontvangen dat door Sozawe (tijdelijk) geen nieuwe cliënten meer kunnen worden aangemeld omdat er een grote daling is in de positieve uitstroom.

Dit brengt de gemeenteraadsfractie van D66 tot de volgende vragen:


1: klopt het dat de gerealiseerde positieve uitstroom van Apprenti significant is gewijzigd in negatieve zin?


2: is het waar dat er op dit moment een aanmeldstop is voor nieuwe cliënten/medewerkers voor Apprenti?


3: hoe lang zal deze aanmeldstop nog duren?


4: wat zijn de oorzaken van de gewijzigde positieve uitstroom van Werk loont!


5: dit is een ernstige verstoring in een belangrijk instrument van het re-integratiebeleid. Waarom is dit feit niet onmiddellijk aan de gemeenteraad gemeld, dit ook in het kader van het lopende debat in het kader van het re-integratiebeleid?

Doordat tijdens een aanmeldstop zich wel nieuwe cliënten zich aanmelden voor een uitkering op basis van de WWB zal er een soort stuwmeer ontstaan met kandidaten voor Apprenti.


6: hoe lang is de wachtlijst voor Apprenti op dit moment?


7: welke maatregelen neemt het college om te lange wachtlijsten voor Werk loont! te voorkomen?


8: Is het college bereid om de gemeenteraad maandelijks gegevens te verstrekken over de instroom en uitstroom in de WWB, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2009?


9: is het college bereid om deze vragen te beantwoorden voor de behandeling in de raad van het raadsvoorstel 're-integratie binnen de kaders' op 9 april zodat de raad deze antwoorden bij haar beraadslaging kan betrekken?


Noot voor de redactie,

Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht