Woonbond


26-03-2009

320 miljoen voor investeringsaftrek energiebesparing

Het kabinet trekt 320 miljoen euro uit voor energiebesparing in huurwoningen. Dit is onderdeel van een pakket stimuleringsmaatregelen voor bouw- en woningsector dat minister Van der Laan van WWI gisteravond bekend maakte. Woningcorporaties kunnen in 2009 en 2010 een deel van de energiebesparingsinvesteringen in woningen verrekenen met de te betalen vennootschapsbelasting. De Woonbond is blij met deze maatregel, omdat het energiezuinig maken van woningen hiermee een goede stimulans krijgt. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de huurders en de werkgelegenheid in de bouw. De energierekening wordt lager, terwijl de huurverhoging mede door de investeringsaftrek beperkt kan blijven. Ook ontstaat er ruimte om méér woningen eerder aan te pakken.

In januari pleitten Aedes en Woonbond voor een Green new deal, waarin werd voorgesteld om onrendabele energiebesparingsinvesteringen van de fiscale winst af te mogen trekken. Met de investeringsaftrek voor energiebesparing komt de minister aan dit voorstel tegemoet.

Het voorstel van de Woonbond en Aedes om in 2009 en 2010 60 miljoen uit te trekken voor een subsidie van 300 per woning voor planontwikkeling en huurdersparticipatie, is jammer genoeg niet gehonoreerd. De Woonbond vindt dat zo een belangrijke kans wordt gemist om een extra impuls te geven aan de ontwikkeling van goede energiebesparingsplannen met draagvlak bij de huurders. De Woonbond blijft zich inzetten voor deze maatregel.

Voor wat betreft de maatregelen voor de langere termijn, vindt de Woonbond het ontzettend jammer dat het kabinet niks wil doen aan de hypotheekrenteaftrek. De onrechtvaardige ongelijke behandeling van huurders en kopers blijft zo in stand en de fundamentele problemen van de woningmarkt worden niet opgelost.