Senternovem

26-03-2009 | Forse energiebesparing paddenstoelenteelt in 2007

De Nederlandse paddenstoelensector is in 2007 efficiënter met het energieverbruik omgegaan dan verwacht. De sector heeft ten opzichte van 2005 bijna 10% energie bespaard. De zogenaamde energie-efficiencyindex is uitgekomen op 90,6. Het doel vooraf was maximaal 95,2. Daarnaast was in 2007 het aandeel duurzame energie 3% bij de deelnemende bedrijven aan de meerjarenafspraak energie (MJA-e+).

Paddestoelenteelt
Toelichting op besparing
De totale energie-efficiencyverbetering is het resultaat van:
* een gemiddelde stijging van de productie per vierkante meter van 9,0%

* een gemiddelde daling van het energieverbruik per vierkante meter van 1,7%

De daling van het energieverbruik per vierkante meter komt door de daling van het energieverbruik voor warmte met 9,7%. Dit wordt vooral veroorzaakt door vergroting van het teeltoppervlak per cel en bevochtiging met waternevel in plaats van met stoom. De vermeden CO2 uitstoot in 2007 was 4.178 ton. De CO2 uitstoot per kg paddenstoelen is sinds 2005 gedaald met 10,1%.

MJA-e+ convenant paddenstoelenteelt
Het MJA-e+ convenant voor de paddenstoelenteelt is in 2007 afgesloten en loopt tot en met 2011. De MJA-e+ zijn vrijwillige maar niet vrijblijvende afspraken over verbetering van de energie-efficiency tussen het ministerie van LNV en de paddenstoelensector. Momenteel nemen 74 bedrijven (kwart van de sector) hieraan deel. Zij zijn goed voor ruim de helft van het teeloppervlak. De deelnemers streven naar een verbetering van de energie-efficiency met 14,5% ten opzichte van 2005. Dat wil zeggen een jaarlijkse reductie van het energieverbruik per eenheid product met 2,5% per jaar vanaf 2007. Daarnaast blijft de inzet van duurzame energie een speerpunt op investeringsmomente

Schone en Zuinige Paddenstoelensector
Door de ondertekening van het Convenant Schone en Zuinige Agrosectoren is in juni 2008 het programma Schone en Zuinige Paddenstoelensector gestart. De paddenstoelensector heeft daarin de ambitie formuleerd om in 2020 in nieuw te bouwen bedrijven (of uitbreidingen) klimaatneutraal en economisch rendabel te kunnen telen. De huidige MJA-e+-doelstellingen zijn hierin opgenomen als tussenstap tot en met 2011. Aan dit programma doen alle bedrijven uit de sector mee.