Bond van Nederlandse Architecten

Donderdag, 26 maart 2009

'Een nieuw hart voor de stad'

Uit vijftig kanshebbers is vandaag het ROC van Twente in Hengelo van Harry Abels (IAA Architecten) en restauratiearchitect Maarten Fritz (Architectenbureau Fritz) uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009 Regio Oost. De jury onder leiding van Edwin Oostmeijer is bijzonder onder de indruk van de wijze waarop het brede programma van dit `Community College' is ingevuld en noemt het gebouw `niet alleen een inspirerende studieplek maar ook een nieuw hart voor de stad.'

Uit het juryrapport: `Bij binnenkomst valt het gebouw als een warme deken over je heen. De immense hal waarbij zowel de bloei als de ondergang van het industriële verleden in stand is gehouden, opent zich gastvrij naar de nieuwbouwvleugels aan weerskanten. Voor het sterke concept, het oog voor detail, de consequente uitwerking, het mooie contrast tussen hard en zacht, en de liefdevolle invulling van het onderwijsprogramma, heeft de jury grote bewondering.'

Harry Abels ontving uit handen van BNA-directeur Marie Hélène Cornips de speciale BNA Gebouw van het Jaar plaquette: een aluminium gevelbord ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben met typografie van Reynoud Homan. De plaquette sluit aan bij de reeks die een aantal jaren geleden is geïnitieerd door het Nederlands Architectuurinstituut met de bedoeling gebouwen een afzender te geven.

De jury bestaande uit Edwin Oostmeijer (juryvoorzitter), Hugo de Clercq, Jurjen van der Meer, Michaela Stegerwald en Edwin Verdurmen wees naast de winnaar nog drie genomineerden aan:
* Place Vendôme in Zwolle van Branimir Medic & Pero Puljiz (de Architekten Cie., Amsterdam)

* Woongebouw Hobbemastraat in Zwolle van Ben Cohen (De Nijl Architecten, Rotterdam)

* Woon- en werkfabrieken Dobbelmanterrein in Nijmegen van Marlies Rohmer (Architectenbureau Marlies Rohmer, Amsterdam)

Alle vier projecten dingen mee naar de nationale hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2009, die op 23 april in Amsterdam wordt uitgereikt.

De Bond van Nederlandse Architecten organiseert sinds 2006 de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland. Een overzicht van alle ingezonden projecten is te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.

BNA Gebouw van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door Saint-Gobain Glass