Gemeente Abcoude


Klachten over deurverkoop

Bij gemeente Abcoude komen met enige regelmaat klachten binnen over zaken die deur aan deur verkocht worden binnen de gemeente. Meestal betreffen het klachten over de verkoopmanier, de kwaliteit van het aangeboden product of het tijdstip waarop wordt aangebeld.

Wie er wat en wanneer mag verkopen in een gemeente wordt middels twee weten geregeld. Er is de landelijke wet op de colportage en daarnaast zegt de Algemeen Plaatselijke Verordening over hoe er in Abcoude verkocht magen worden. Op basis van deze regelgeving kant het volgende gezegd worden. Het verkopen van diensten en goederen is van maandag tot en met zaterdag tussen 10.00 en 20.00 uur toegestaan, mits de openbare orde, de openbare veiligheid en de volksgezondheid niet in gevaar komen.

Hoewel de gemeente dus duidelijk paal en perk stelt aan wat er wel en niet kan op het gebied van deur tot deur verkoop, blijft het zaak om goed op te letten. De verkoop manier van sommige verkopen is soms dwingend. Dit kan voor u een teken zijn dat u het product of de dienst misschien niet wilt hebben. Soms is de aanbieding die de verkopers hebben ook erg tijdelijk. U heeft daardoor geen bedenktijd. Wanneer u het gevoel heeft dat er iets niet in de haak is, kap dan het gesprek af en denk er in alle rust over na of u het product in kwestie ook echt wilt en of het een meerwaarde heeft. Zo kunt u weloverwogen een beslissing maken. Komen de verkopers s avonds later op de avond of op zondag, dan is de verkoper in overtreding. U kunt dan de politie bellen. De politie is bereikbaar op 0900 8844 tijdens kantooruren kunt u ook bellen met de gemeente (0294) 280280. Ook wanneer u een verkoper aan de deur heeft gehad die u niet vertrouwd heeft het zin om met de politie of de gemeente te bellen. De belangrijkste tip om teleurstellende aankopen te voorkomen is het opvolgen van de aloude volkswijsheid aan de deur wordt niks gekocht.
---

26 maart 2009