j.. locatie: inp/2009/03/26/S005.htm url: nbcode: nb21 nl00 nbpersagenda nbbevest bron: Universiteit Utrecht log: 20090311:17:36 ruu.scr bev:inzender lead_org: Arts en docent-onderzoeker Marijke Canninga-van Dijk van de Universiteit Utrecht is door studenten en een jury gekozen tot winnaar van de Docentenprijs 2008-2009. Dit werd op 11 maart bekendgemaakt tijdens de Onderwijsparade, een dag voor en over het onderwijs aan de Universiteit Utrecht. Tijdens de 373ste verjaardag van de Universiteit Utrecht, de Dies Natalis op 26 maart, krijgt Canninga-van Dijk de - onder Utrechtse docenten vermaarde - prijs officieel uitgereikt. afz: "Perscommunicatie" Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

11 maart 2009

'Rolmodel vrolijke en ambitieuze arts' verkozen tot docent van het jaar Universiteit Utrecht

Arts en docent-onderzoeker Marijke Canninga-van Dijk van de Universiteit Utrecht is door studenten en een jury gekozen tot winnaar van de Docentenprijs 2008-2009. Dit werd op 11 maart bekendgemaakt tijdens de Onderwijsparade, een dag voor en over het onderwijs aan de Universiteit Utrecht. Tijdens de 373ste verjaardag van de Universiteit Utrecht, de Dies Natalis op 26 maart, krijgt Canninga-van Dijk de - onder Utrechtse docenten vermaarde - prijs officieel uitgereikt.

Naast de Docentenprijs is er ook de prijs voor Jong Docententalent 2009. Deze gaat dit jaar naar Sigrid Merx, docent-onderzoeker bij Theater-, Film en Televisiewetenschap. Utrechtse studentenverenigingen kunnen ieder jaar een docent voordragen voor de titels Docent van het Jaar en Jong Docententalent van het Jaar. Docenten die uitzonderlijk goed presteren, prikkelen, uitdagen en motiveren worden met deze prijzen door de universiteit gelauwerd. Jaarlijks komen er meer inzendingen binnen, dit jaar waren dat er dertig. Uit een shortlist met genomineerden worden aan de hand van strenge criteria, zoals het stimuleren van kritisch en onafhankelijk denken tot het ontwikkelen van gevarieerde toets- en werkvormen, uiteindelijk de winnaars gekozen.

De 'Canninga-manier'

Marijke Canninga-van Dijk (1966) is sinds 10 jaar als docent-onderzoeker aan het UMC Utrecht verbonden. De pathologe werd door de studievereniging van Geneeskunde al eerder voorgedragen voor de Docentenprijs. Studenten zien in haar een rolmodel voor de vrolijke en ambitieuze arts. 'Konden maar meer docenten hun vak op zo'n aansprekende manier brengen', aldus de studenten. Binnen het UMC Utrecht is Canninga inmiddels geroemd om haar goede ideeën en energie en wordt er zelfs gesproken over de 'Canninga-manier', die lijkt te staan voor voortvarendheid, creativiteit en originaliteit, aldus het laudatio.

Sigrid Merx 'trots van de opleiding'

Sigrid Merx (1975), winnaar van de prijs voor Jong Docententalent, doceert in de faculteit Geesteswetenschappen bij het departement Theater- Film- en Televisiewetenschappen. Studenten vinden haar verfrissend en vernieuwend omdat ze 'als geen ander een koppeling weet te maken tussen theorie en praktijk' en noemen haar 'de trots van de opleiding en een voorbeeld voor menig docent'. Eerdere winnaars van deze talentprijs startten inmiddels op eigen initiatief een werkgroep waarin ze ervaringen en vernieuwingen voor het onderwijs uitwisselen en stimuleren.