FNV


Jongeren zitten niet te wachten op langer doorwerken

De meeste jongeren tussen de 13 en 22 willen niet doorwerken tot 67 jaar. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van FNV Jong van begin deze maand. Op de stelling 'Ik zou zelf willen doorwerken tot 67 jaar' zegt 50 procent 'nee'. 27 procent weet het niet, 24 procent vindt van wel.

Jeroen de Glas, voorzitter FNV Jong: "Onze achterban wil helemaal geen verhoging AOW-leeftijd. Dat hoorden we al in gesprekken, en deze cijfers sterken ons nog in onze opvatting. Op zich hebben wij niks tegen doorwerken. Wie wil doorwerken, moet dat ook kunnen. Maar de mogelijkheid om met 65 te stoppen moet erin blijven."

Bij hele jonge jongeren is de groep die het nog niet weet het grootst. In het vmbo en het mbo lopen de percentages tegenstanders op naar 54 en 60 procent. Jongeren worden zich wel meer bewust van de problematiek rond pensioenen. 56 procent vindt dat jongeren meer hun stem moeten laten horen in de pensioenwereld. De meesten vinden dat de lasten van het pensioensysteem eerlijk moeten worden gedeeld door jong en oud.

FNV Jong is dan ook blij met het akkoord van sociale partners en het kabinet. In de sociaaleconomische raad (SER) zal FNV Jong meepraten over de alternatieven voor verhoging van de AOW-leeftijd.

FNV Jong is vooral blij met het extra budget van 250 miljoen voor bestrijding van de jeugdwerkloosheid. De Glas: "Daar hebben wij keihard voor geknokt. We zijn ervoor bij minister Rouvoet langsgeweest en hebben er flink voor gelobbyd."