Ingezonden persbericht


Den Haag, 26 maart 2009

"Vorstelijk wonen in de Hofstad" voor happy few!

Van de visie van de VVD over bouwen en wonen heeft de PvdA met verbijstering kennis genomen. Voor een deel beschrijft het stuk bestaand beleid, voor een ander deel is het volgens de PvdA ronduit asociaal en eng.

We zijn blij dat de VVD ook een voorstander blijkt te zijn van hoogbouw. Zo pleiten ze voor hoogbouw rond stations, maar tot onze verrassing ook in een laagbouw-woonwijkje als Bezuidenhout-West. Wel zou alle hoogbouw boven de 30 meter aan meer eisen moeten voldoen. Wat ons betreft geldt dat voor alle bouw: natuurlijk moet een gebouw passen in zijn omgeving, maar dat geldt ook voor laagbouw. Een overbodig pleidooi dus.

Dan het voorstel alleen nog te bouwen voor de midden- en hogere inkomens. Alsof er geen vraag is naar goedkopere huur- en koopwoningen. Ook al zijn er veel goedkopere woningen in Den Haag, ze zijn niet beschikbaar. Starters en mensen met een kleiner inkomen moeten lang zoeken naar een betaalbare woning, of voelen zich gedwongen de stad te verlaten. Voor hen moet gebouwd blijven worden. En dan al die goedkopere woningen die aan vervanging toe zijn: het blijft belangrijk te zorgen voor betaalbare, goede woningen, ook voor de toekomst. Wat de VVD betreft moeten al die Hagenezen de stad maar uit kennelijk?! Asociaal!

Wat de PvdA betreft moet er ook goed goedkoop gebouwd blijven worden. Als je 100% sociale woningbouw herstructureert is 30% sociaal in de nieuwbouw geen luxe. Het is al beleid meer te bouwen in het midden- en hogere segment om mensen in hun wooncarrière ook kansen te bieden in de eigen wijk door te groeien. Dat moet ook andersom: als het inkomen tegenvalt moet je niet gedwongen zijn de wijk te verlaten. Daarom zet de PvdA zich ook in voor de bouw van goedkopere woningen in betere wijken. Daarbij wil de PvdA de doorstroming van mensen die niet meer op sociale woningbouw zijn aangewezen bevorderen en daar horen we de VVD niet over.

Bouwen wat mensen willen is ook wel erg egoïstisch: allemaal een huis met een tuintje, ten koste van wat? Het groen? De VVD predikt een landelijke idylle van ruimte en groen, die niet past in een stedelijke omgeving als de stad Den Haag. De PvdA kiest juist voor stedelijke verdichting om het open landelijk gebied te vrijwaren van een deken van laagbouw-met-tuintjes.

Tot slot predikt de VVD opeens de schoonheid van het bij elkaar wonen van etnische groepen. Dat hele wijken verkleuren lijkt hen niet te deren (zolang het maar niet de betere wijken zijn). Dat er ook nog mensen in die wijken wonen die zich ontheemd gaan voelen in hun eigen wijk ontgaat de VVD, daarmee die groepen overlatend aan hun politieke concurrent. Voor de PvdA is het belangrijk samen te wonen in deze stad, met jong en oud, rijk en arm en wit en zwart. Niet langs een scherpe scheidslijn die zich steeds pregnanter lijkt af te tekenen tussen zand en veen, maar in een wijk. Wij staan voor veilige wijken en burgerschap. Dat verschillende huishoudtypes op één portiek niet handig is zijn we het over eens, maar moeten we daar nu ook al regels voor opstellen? Wat de PvdA betreft regelt de markt dit zelf. Woningbouwcorporaties zijn al doende woonsferen te creëren, dat is prima.

Jammer VVD, wat ons betreft: too little, too late. Maar erger nog, beangstigend.