Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Utrecht, 26 maart 2009

D66: vooralsnog geen gezamenlijke gesprekken

Coalitie zéér voorbarig

De overgebleven coalitiepartijen willen "met de VVD en D66 gezamenlijk vervolggesprekken houden", aldus het persbericht van PvdA, CDA en Christen Unie. Volgens D66 is daarvoor het moment nog lang niet aangebroken.

Fractievoorzitter Gerda Oskam: "D66 heeft aangegeven niet weg te lopen voor bestuursverantwoordelijkheid. We willen ook de bestuurlijke crisis in Utrecht helpen oplossen. Maar alleen als dat een transparanter bestuur oplevert dat beter de problemen van Utrecht, Vleuten-de Meern en Leidsche Rijn kan oppakken. Problemen zoals in de onderwijshuisvesting, studentenhuisvesting, economie, groen en uiteraard bereikbaarheid. Daartoe hebben we een financieel solide lijstje met oplossingen aangedragen. Financieel solide, zonder dat we nog inzicht hebben in de effecten van de economische crisis op de lopende begroting in Utrecht. Hierover willen we allereerst inzicht en tevens verwachten wij nu antwoord van de coalitiepartijen op ons lijstje met verbeterpunten voor de toekomst van de inwoners van de stad. Afhankelijk van het antwoord kunnen we vervolgens kijken of en hoe we verder zouden kunnen gaan."

D66 is niet tegen het vormen van een college met de VVD. Oskam: "Gebaseerd op de afgelopen jaren, zie ik zeer zeker overeenkomsten met de standpunten van de VVD. Maar ook verschillen. Dat is ook zo met de PvdA of CDA en de ChristenUnie. Maar het gaat nu om het oplossen van een collegecrisis, waarbij de huidige coalitie door een minderheid in de raad gesteund wordt. Als de huidige coalitiepartijen een meerderheid willen krijgen, is óf de VVD óf D66 voldoende. Overigens zien wij ook nog steeds mogelijkheden voor een minderheidscollege. Indien de coalitiepartijen een grotere meerderheid in de gemeenteraad wensen, zouden ze moeten aangeven waarom ze dat willen en hoe graag ze dat willen. Daarbij blijft voor D66 bepalend dat we inhoudelijk tot overeenstemming moeten kunnen komen."


Noot voor de redactie,