Ingezonden persbericht


persBericht
Jaarcongres VBN in teken van 'Verbinden'

Faber: Sector in zwaar weer, maar markt zal herstellen

Tijdens het jaarcongres van de Vereniging van Bloemenveiling in Nederland (VBN) op 25 maart 2009 ging VBN-voorzitter Faber in op de economische crisis, die ook de tuinbouw hard raakt. Met name benadrukte hij het belang van investeringen in infrastructuur om de positie van de Nederlandse tuinbouw te behouden.

Om de concurrentie het hoofd te bieden en Nederland het internationale handelscentrum van de wereld te laten blijven, moeten nu krachtige maatregelen genomen worden. De voorzitter benadrukte drie oplossingsrichtingen: het verder snijden in kosten, het opvoeren van de investeringen in innovatie en het versneld - maar zorgvuldig - afscheid nemen van de bedrijven die het niet gaan redden zodat marktherstel sneller plaatsvindt. In dit kader riep hij de overheid op de sanering van verspreid liggend glas een forse extra impuls te geven.

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat kon helaas niet aanwezig zijn vanwege crisisberaad in het kabinet. Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat nam de honneurs voor hem waar. In aanwezigheid van de staatssecretaris gaf Faber aan dat investeringen in infrastructuur van vitaal belang zijn om de positie van de Nederlandse tuinbouw te behouden. "Er zijn goede verbindingen nodig, binnen en tussen de Greenports onderling. Maar ook de aansluiting op de internationale netwerken moet prioriteit houden", aldus de voorzitter.

Doeke Faber koninklijk onderscheiden
Het congres in Noordwijk was tevens het laatste congres van VBN-voorzitter Doeke Faber. Hij zal per 1 mei 2009 met pensioen gaan. Staatssecretaris Huizinga reikte aan de VBN-voorzitter een Koninklijke Onderscheiding uit: Faber werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Huizinga roemde Faber om zijn verbindende kracht, zowel nationaal als internationaal. FloraHolland-voorzitter Gerrit Ravensbergen spelde Faber vervolgens de FloraHolland diamant op.


- einde persbericht -



Ingezonden persbericht