Ingezonden persbericht


Persbericht

NNO presenteert

programmering

seizoen 2009-2010

Groningen, 26 maart 2009 - Het Noord Nederlands Orkest (NNO) presenteert donderdag 2 april met trots zijn nieuwe seizoenbrochure die, zoals u van ons gewend bent, is gevuld met louter mooie programma's. Programma's die er toe doen en waar u niet omheen kunt. Zorgvuldig en met passie samengesteld. Het seizoen begint traditiegetrouw met enkele gratis toegankelijke openluchtconcerten en eind september speelt het orkest onder leiding van zijn chef-dirigent Michel Tabachnik in Italië.

Het NNO brengt uiteraard grote Meesterwerken van Bruckner, Dvorák, Mahler, Mozart en Tsjaikovski. Maar er staan ook premières op het programma van onder meer Beethoven, Debussy, Dopper, Fiumara, Pärt en Tabachnik.

Middelpunt van ons jaarlijkse componistenfestival, een coproductie met Grand Theatre/Prime concerten, is niemand minder dan Michael Nyman. Daarnaast organiseren het NNO en De Oosterpoort in februari 2009 gezamenlijk een Beethovenfestival, waarin niet alleen veel muziek van de componist is te beluisteren, maar bovenal gaat over de verschillende uitvoeringspraktijken.

Het NNO zoekt graag de samenwerking met andere muziekgenres en wij zijn er trots op dat wij een concert

organiseren rondom de muziek van de nummer één DJ van de wereld Armin van Buuren. Begin september gaat het orkest op tournee door de drie noordelijke provincies met de muziek van één van de meest succesvolle rockgroepen uit de geschiedenis - Queen - met onder meer zangers Syb van der Ploeg en Joseph Clark. En in november volgt een programma met wervelende klassieke muziek uit Latijs-Amerika en Spanje.

In seizoen 2009-2010 zal het NNO wederom maar liefst 11 weken spelen onder leiding van zijn chef-dirigent Michel Tabachnik. Daarnaast zullen dirigenten als Stefan Vladar, Michail Jurowski, Paul Goodwin en Stefan Asbury voor het orkest staan. Tot de bekende solisten die met het NNO zullen optreden behoren onder meer Joost Vergoossen, Dan Zhu, Nelly Miricioiù, Marietta Petkova, Anton Kuerti, Carel Kraaijenhof, Ralph van Raat, Charlotte Margiono en Barnabas Kelemen.

Meer weten?

Op donderdag 2 april zijn algemeen directeur Jan Geert Vierkant en artistiek manager/programmeur Marcel Mandos beschikbaar voor meer informatie, inhoudelijke achtergronden en interviews. U kunt hiervoor contact opnemen met Carla Stalman, medewerker marketing en communicatie, tel. (050) 369 58 08 of c.stalman@nno.nu.

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina en Philip Glass Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Met ingang van seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht