KRAJICEK VERSTERKT PLATFORM SPORT, BEWEGEN EN ONDERWIJS

Richard Krajicek, oud-toptennisser en initiatiefnemer van de Krajicek playgrounds, gaat het platform Sport, bewegen en onderwijs versterken. Dit maakte hij vandaag bekend bij de eerste bijeenkomst van het Platform sport, bewegen en onderwijs in Den Haag. Het belang van sport voor de jeugd kan wat hem betreft niet voldoende worden onderstreept. Grote kansen ziet hij ook bij de inzet van jongeren zelf voor de organisatie van sportactiviteiten, zoals nu ook gebeurt rond de Krajicek playgrounds.

Tijdens de bijeenkomst hebben de staatssecretarissen Bussemaker van VWS en Dijksma van OCW met de partners uit het platform Sport, bewegen en onderwijs een intentieverklaring ondertekend. Wat de staatssecretarissen betreft kan het platform niet snel genoeg aan de slag. Staatssecretaris Bussemaker noemde het Olympisch Plan 2028 als een inspirerende 'stip aan de horizon' voor alle partijen om naar toe te werken. Staatssecretaris Dijksma voegde eraan toe dat dit lange-termijnperspectief uitstekend kan worden gecombineerd met concrete acties op de korte termijn.

In de intentieverklaring Sport, bewegen en onderwijs spreken partners onder andere af dat er sport- en beweegteams komen om meer jongeren aan het sporten te krijgen. Intensievere samenwerking van scholen, sportclubs, naschoolse opvang en sportbuurtwerk moet meer sportieve activiteiten opleveren voor jongeren op en rond scholen en in de wijken.

Ook hebben partijen afgesproken dat er extra aandacht uitgaat naar het MBO, waar veel leerlingen zitten die weinig sporten en bewegen. MBO-instellingen kunnen aanspraak maken op subsidie voor het aanstellen van een sportcoördinator en het uitvoeren van een activiteitenplan. Sport en beweging worden daarbij ook ingezet voor de bestrijding van andere problemen die bij MBO-leerlingen veel voorkomen, zoals schooluitval en overgewicht.

Karin van Bijsterveld, voorzitter van de KNLTB, is onafhankelijk voorzitter van het platform Sport, bewegen en onderwijs. Philip Geelkerken, directeur CAOP, wordt vice-voorzitter. Het platform Sport, bewegen en onderwijs verenigt partijen uit het onderwijs, de sport, de kinderopvang, het jeugdwelzijnswerk en van gemeenten. Deze partijen gaan zich inspannen om te komen tot 'sportieve dagarrangementen' voor de leerlingen in het primair onderwijs (PO), voortgezet onderwijs (VO) en middelbaar beroepsonderwijs (MBO). Uiteindelijk moet dit ertoe leiden dat in 2011 het percentage kinderen dat voldoende beweegt is gestegen tot 50%.

De ministeries van VWS en OCW hebben het platform ingesteld ter uitvoering van het Beleidskader Sport, bewegen en onderwijs dat in het najaar van 2008 is gepubliceerd. In de periode 2009-2011 hebben de ministeries hiervoor ¤ 28 mlln beschikbaar gesteld.

Noot voor redacties (