ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV: Toelichting op verklaringen rondom sociaal akkoord

Op woensdag 25 maart zijn er twee documenten vrijgegeven rondom het sociaal akkoord: de verklaring van de Stichting van de Arbeid (het landelijke overlegorgaan van werkgevers en werknemers) en een brief van minister Donner aan de Tweede Kamer. Helaas bevatten de beide documenten niet exact dezelfde inhoud, waardoor er verschillende interpretaties zijn. Dit leidt tot onduidelijkheid waar het gaat om de loonontwikkeling.

Vooral de passage over het `bevorderen van een verantwoorde kostenontwikkeling' in de brief van minister Donner levert veel vragen op bij onze achterban. In die passage staat letterlijk: `De bijdrage voor de loonontwikkeling in de collectieve sector wordt door het kabinet op nul gesteld. Koppeling van uitkeringen aan de lonen is voor het kabinet uitgangspunt'.

Dit betekent dat de bijdrage van het Rijk nul is voor de werkgever om te onderhandelen bij cao's. ABVAKABO FNV en andere vakbonden zijn dus nog steeds vrij om te onderhandelen over loonsverhoging en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. De lonen worden dus niet bevroren.

Echter, de nulbijdrage is alleen aangekondigd voor de collectieve, oftewel publieke sector. Dat is in onze ogen in tegenspraak met de verklaring van de Stichting van de Arbeid. Hierin staat letterlijk: `Hoofddoel is behoud van koopkracht voor werknemers in de marktsector, de publieke sector en voor uitkeringsgerechtigden. In sectoren en bedrijven zullen werkgelegenheidsafspraken worden gemaakt op een breed terrein, waaronder scholing, en zal de uitkomst van de loononderhandeling rond inflatieniveau liggen, mits er geen lastenverzwarende maatregelen worden getroffen, ook op lokaal niveau, waardoor de koopkracht verslechtert'.

Wij vinden het onacceptabel dat er onderscheid gemaakt wordt tussen sectoren en gaan alleen akkoord met gelijke loonontwikkeling voor alle werknemers in Nederland.

Aanstaande maandag overlegt ABVAKABO FNV samen met de zestien andere FNV-bonden in de Federatie Raad en zal dan dit punt ter discussie brengen. Daarna volgt mogelijk nieuwe informatie. Ook wordt er onder alle leden van de FNV zo spoedig mogelijk een referendum gehouden over de voorlopig gemaakte afspraken. Leden kunnen zich dus nog uitspreken over het sociaal akkoord. Tot die tijd ligt er dus nog geen sociaal akkoord en zetten wij bij onze lopende onderhandelingen voorlopig in op de huidige looneis. Reeds afgesloten cao's in de publieke sector worden niet opengebroken.