Algemene Onderwijsbond
Utrecht, 26-03-2009

Extra investeringen bovenop bestrijding van het lerarentekort
Kabinet investeert in onderwijs

Het kabinet investeert in onderwijs en handhaaft de uitgaven aan lerarensalarissen en een aantrekkelijker beroep. De Algemene Onderwijsbond (AOb) constateert verder op basis van de teksten in het akkoord dat het kabinet lopende afspraken om te investeren nakomt. Hierdoor zijn de afspraken over het Convenant LeerKracht en de loonafspraken in de cao's in het hoger beroepsonderwijs (hbo) en het voortgezet onderwijs (vo) gegarandeerd. Voor de cao's in het primair onderwijs (po) en beroeps- en volwasseneneducatie (bve) is in 2009 en 2010 onderhandelingsruimte. "Het is terecht dat het kabinet blijft investeren in kennis. Ik wil graag snel met de minister spreken over de uitwerking van de afspraken," reageert AOb-voorzitter Walter Dresscher.

Investeringen
De AOb stuurde tijdens de onderhandelingen een brief aan de minister president en de fractievoorzitters. Het kabinet neemt een aantal suggesties daaruit over. Het kabinet investeert extra in het vmbo en de bve, in schoolgebouwen en zij-instroom. Ook spreekt het akkoord over scherper toezicht op overheidsuitgaven. De AOb wil dat scholen onnodige reserves investeren in onderwijs.

Cao's
Voor 2009 blijven de afspraken uit het najaarsoverleg intact en is er dus ruimte voor loonafspraken. In 2010 is er ook nog ruimte voor onderhandelingen. In de bve en het po zal in de komende tijd onderhandeld worden over de cao's voor 2009 en 2010. De onderhandelaars van de AOb zijn blij met de ruimte die er is om loonontwikkeling af te spreken en willen ook snel een goed akkoord afsluiten. De AOb onderschrijft ook voor 2011 de afspraak uit de Stichting van de Arbeid, die door het kabinet is bekrachtigd. Hierin is vastgelegd dat het hoofddoel van de loonpolitiek behoud van koopkracht is.

Lerarentekort
Het is terecht dat de afspraken om het dreigende lerarentekort te bestrijden nagekomen worden. Nog steeds dreigt een groot tekort in 2020. De afspraken tussen minister, bonden en werkgevers zijn bekrachtigd in de cao's en blijven daarom ongemoeid. Dat betekent dat een scholingsfonds voor zittende leraren, meer mogelijkheden voor een carrière als onderwijzer en de afspraak dat docenten sneller meer gaan verdienen gewoon doorgaan.