GroenLinks

GroenLinks vraagt Netanyahu om nonafhankelijk onderzoek Gaza

Vrijdag 27 maart 2009, 09:00u - Mariko Peters

GroenLinks zou graag zien dat de Israëlische regering van Netanyahu een onderzoek doet naar de gebeurtenissen tijdens de Gaza-oorlog begin dit jaar. Ook wil GroenLinks internationaal onderzoek naar mogelijke mensenrechtenschendingen door beide strijdende partijen.

Inmiddels zeggen verschillende belangrijke en onafhankelijke organisaties als Amnesty International en het Rode Kruis dat tijdens de Gaza-oorlog beide strijdende partijen oorlogs- en internationaal recht hebben geschonden. verhalen van Israëlische soldaten wijzen erop dat mogelijk oorlogsmisdaden hebben plaatsgevonden. Mariko Peters vindt dat de VN zo snel mogelijk een allesomvattend onderzoek moet kunnen doen. Ook toonaangevende internationale persoonlijkheden als Richard Goldstone (vroegere hoofdaanklager van de internationale tribunalen voor ex-Joegoslavie en Rwanda) heeft hiervoor gepleit. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken moet zich hier in de ogen van Peters veel harder voor inzetten

Samen met de SP en D66 heeft GroenLinks de volgende vragen aan minister Verhagen gesteld.

Schriftelijke vragen van de leden Peters (GroenLinks), van Bommel (SP) en Pechtold (D66) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking over een bezoek aan Israel en de Palestijnse Gebieden.


1.
Bent u bekend met de beschuldigingen van schendingen van het oorlogs- en internationale recht door onder andere Amnesty International aan het adres van alle strijdende partijen tijdens de Gaza oorlog januari jl.?


2.
In hoeverre deelt u de bevindingen van Amnesty International over a) Israëlische doelgerichte aanvallen op burgers en civiele infrastructuur, b) gebruik door Israel van witte fosforgranaten, en c) ongericht vuren op stedelijke gebieden door Hamas en andere militante Palestijnse groepen? Kunt u in uw antwoord ingaan alle drie categorieën van beschuldigingen?


3.
Welke onafhankelijke onderzoeken vinden er momenteel plaats naar mogelijke schendingen van het oorlogs- en internationale recht door de strijdende partijen tijdens de Gaza-oorlog?


4.
Welke Israëlische onderzoeken vinden er op dit moment plaats naar aanleiding van de Gaza oorlog? Deelt u de mening dat deze onderzoeken niet in de plaats moeten staan van onafhankelijk onderzoek naar schendingen van het internationaal recht?


5.
Welke onderzoeken vinden er in VN-verband plaats naar schendingen van het oorlogs- en internationale recht door de strijdende partijen tijdens de Gaza-oorlog? Hoe beoordeelt u daarmee de uitvoering van de motie van Dam en Haverkamp (nr. 23432, 277)?


6.
Bent u, gezien de ernst van de beschuldigingen, bereid de mensenrechtenambassadeur te verzoeken op zeer korte termijn een bezoek te brengen aan de Palestijnse Gebieden en Israel, met speciale aandacht voor Gaza en getroffen Israëlische dorpen rond Gaza, om de effecten van de oorlog en de humanitaire en mensenrechtensituatie in ogenschouw te nemen en te bespreken? Zo nee, waarom niet?


7.
Bent u zelf bereid op korte termijn Israel en de Palestijnse Gebieden te bezoeken om u op de hoogte te stellen van de situatie in Gaza en de getroffen Israëlische dorpen? Bent u in dat kader ook bereid een bezoek te brengen aan de Israëlische en Palestijnse autoriteiten om de humanitaire noden in Gaza, openstelling van de grenzen, wederopbouw en wapensmokkel te bespreken? Zo ja, wanneer zult u afreizen? Zo nee, waarom niet?


8.
Bent u bereid de vragen voor het AO Midden-Oosten van 8 april te beantwoorden?