Nederlandse Politiebond


VERSLAG OVERLEG (politie)BONDEN en BZK OP 26 MAART

Op donderdag 26 maart 2009 vond weer een bijeenkomst plaats van de Commissie voor Georganiseerd Overleg in Politieambtenarenzaken (de CGOP) oftewel het maandelijks overleg tussen de minister van BZK en de vier landelijke politiebonden. Namens de NPB waren aanwezig Han Busker, Jan Willem van de Pol en Willem de Klein.

Tijdens het overleg kwamen onder meer de volgende zaken aan de orde.

Reorganisatie Hollands Midden, korpsrecherche
De bonden hebben deze reorganisatie vooralsnog geblokkeerd! De belangrijkste reden is dat het korps vooruitloopt op het landelijk functiehuis Nederlandse Politie. Hierdoor kunnen de rechtspositie en de formele status van collega's op de werkvloer in de knel komen, met name op het punt van functiebeschrijving/waardering. Voor de NPB een buitengewoon belangrijk punt, omdat deze beweging bij meerdere korpsen gaande is, maw korpsen kunnen dus nog geen systemen gebruiken die niet formeel door de bonden zijn geaccordeerd.

Reorganisatie KLPD (Nationale Recherche)
Er was enige onduidelijkheid over het oorspronkelijke organisatieplaatje. Met andere woorden: er was onduidelijkheid over de formele status van collega's bij de start van de reorganisatie. Bovendien was er geen helderheid inzake de verplaatsingen mbt reistijd en reiskosten. (De NR zit tenslotte door het hele land.) Ter vergadering bleek uit nadere info van de dienstleiding dat er sprake is van maatwerk. Dus voor een ieder kan een passende oplossing worden geboden.

Sociaal statuut
Er is wederom geen overeenstemming bereikt met de minister over de invoering van een landelijk sociaal statuut bij reorganisaties. Breekpunten zijn nog altijd de vergoeding inzake reistijd en reiskosten. Eind april doen bonden en minister nog één poging om tot een vergelijk te komen.

Verschuivingsvergoeding regiokorps Amsterdam Amstelland De korpsleiding en de OR van Amsterdam-Amstelland zijn het niet eens geworden over een afkoopregeling voor de Amsterdamse dienders voor de gemaakte verschuivingsuren in met name 2008. De bonden hebben de minister voorgesteld om te komen tot het analyseren van de gemaakte verschuivingsuren in de periode februari, maart en april 2009 en de gemiddelden daarvan te gebruiken als opmaat voor de betaling in 2008. Indien dit niet tot de mogelijkheden zou behoren, dan nemen de bonden het voorstel van de OR van Amsterdam Amstelland over. De NPB stelt zich op het standpunt dat het hoog tijd wordt om ook de Amsterdamse collega's duidelijkheid te verschaffen!

Vredesmissies
De NPB stelt zich, net als de andere bonden, op het standpunt dat de gelijkschakeling met de militaire rechtspositie bij uitzending noodzakelijk is. De rechtspositie van defensiepersoneel is namlijk toegesneden op uitzendingen in het buitenland met alle (oorlogs)risico's van dien. Wij zien niet in waarom politiemensen een afwijkende regeling moeten accepteren!!

Taser
De minister heeft de NPB toegezegd dat de bonden in het eerstvolgende overleg van de commissie bewapening uitrusting en kleding (BUK) geinformeerd zullen worden over de instructie, de richtlijnen voor de collega's en alle andere relevante zaken mbt dit stroomstootwapen. Hierdoor voldoet de minister aan haar eerder gedane toezeggingen en is voor ons de kous af.

Rijopleidingen
De minister heeft ons gemeld dat ze vertrouwt op het gezond verstand van de korpsbeheerders en korpschefs dat er nu daadwerkelijk werk wordt gemaakt van de zo noodzakelijke rijopleiding. De minister zal eind van het jaar de balans opmaken. De NPB zal dit kritisch volgen. Een verplichte rijtest is vooralsnog niet aan de orde.

Gepubliceerd op 26 maart 2009 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.