Provincie Antwerpen


5 maart 2009

Frédéric Brenner: Diaspora ­ Homelands in Exile / Thuis in ballingschap

Wat is joods: wat verbindt het joodse volk? Door deze vraag wordt de Franse fotograaf Frédéric Brenner (1959) de afgelopen 24 jaar volledig in beslag genomen.

Hij reist de hele wereld rond om het leven van joden in meer dan veertig landen met zijn camera te fotograferen. Van Israël tot China, van Argentinië tot Polen: in ieder land waar Brenner komt, krijgt deze vraag een nieuwe betekenis; elke jood die hij ontmoet, reageert met een eigen antwoord. In de mening dat joods-zijn zich niet eenduidig laat definiëren brengt Brenner met zijn foto's de pluriforme wereld van de joodse diaspora in kaart.

Brenner start zijn zoektocht in het hart van Jeruzalem, in de orthodoxe wijk Mea Sjeariem in 1978. Hier maakt hij kennis met traditionele rituelen uit het joodse leven die hij op foto's wil vastleggen. Zo maakt hij in Ethiopië foto's van hutten waarin vrouwen zich tijdens hun menstruatie afzonderen. In India fotografeert hij dan weer de handafdruk op een deurpost ter herinnering aan de uittocht uit Egypte.

Later beseft hij dat joods-zijn meer is dan alleen het authentieke judaïsme. Hij maakt contrasterende foto's van de joodse gemeenschap van Peking, van het ochtendgebed in een Tunesische synagoge of van een motorrijdersbrug in Florida. Een foto toont een kapperszaak in Tadzjikistan, waar joodse kappers de haartooi van hun islamitische klanten verzorgen. Op een latere foto worden dezelfde kappers afgebeeld, maar intussen zijn ze naar Israël getrokken: nu knippen ze haren middenin de Dode Zee.

Brenners portretten illustreren op onverwachte wijze hoe het leven in de joodse diaspora kan verschillen. Al generaties lang ontwikkelen joodse gemeenschappen zich in dialoog met de omringende cultuur, die op elke plek weer anders is. Terwijl de joodse cultuur meestal wordt beschouwd als een eenduidig geheel, stelt Brenner het multiculturele karakter van de joodse samenleving centraal. 'Iedere keer dat ik een foto maak, schrijf ik een nieuwe definitie van iets dat zich niet laat definiëren,' zegt hij vol overtuiging.

In de grote originele tentoonstelling 'Diaspora: thuis in ballingschap' worden 150 van zijn meest fascinerende foto's getoond, gekozen uit zo'n 80.000 negatieven. Noémie Schlosser maakt haar eigen selectie uit die foto's en stelt zo een tentoonstelling voor deze tournee samen. Zij verzorgt ook de bindteksten die het idee van Brenner duidelijk onder woorden brengen.

De tentoonstelling loopt in verschillende bibliotheken van de provincie Antwerpen. Wie kennis wil maken met Brenners grensverleggende fotografie van de joodse cultuur, gemeenschap en identiteit, heten wij van harte welkom op deze reizende expo.

Tentoonstellingen:

* 26 maart ­ 19 april 2009: Bibliotheek Mechelen
* 7 ­ 28 mei 2009: Bibliotheek Boechout

* 30 mei ­ 28 juni 2009: Bibliotheek Lier

* 1 ­ 29 juli 2009: Bibliotheek Geel

* 30 juli ­ 27 augustus 2009: Bibliotheek Lille
* 29 augustus ­ 28 september 2009: Bibliotheek Zwijndrecht
* 29 september ­ 29 oktober 2009: Bibliotheek Heist-op-den-Berg
* 31 oktober ­ 14 december 2009: Bibliotheek Permeke

http://www.joodscultuurfestival.be/event.php?id=40&act=2&loc=14&event=16


---
"De provincie Antwerpen focust een jaar lang op de joodse cultuur tijdens het Joods Cultuurfestival. Dit festival kadert binnen het diversiteitsbeleid van de provincie Antwerpen en geeft een zo divers mogelijk beeld weer van de joodse cultuur in al haar aspecten: film, muziek, podium, literatuur en beeldende kunst." (Ludo Helsen, gedeputeerde)

http://www.joodscultuurfestival.be Verantwoordelijke gedeputeerde:
Ludo Helsen (CD&V)

Perscontact:
Jeroen Martens
Departement Cultuur
Tel.: +32 (0)485 592 468
jeroen.martens@admin.provant.be

De affiche en foto's in drukkwaliteit vindt u op ftp://ftps.provant.be login: CultuurPers, paswoord: PersCultuur