Gemeente Valkenswaard


Nieuwe stap in procedure aanleg Lage Heideweg

Het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard brengt het ontwerpbestemmingsplan `Lage Heideweg' in procedure. Van 26 maart tot en met 6 mei aanstaande ligt het voor iedereen ter inzage in het gemeentehuis.

Wethouder J. Verhoeven (portefeuillehouder verkeer en ruimtelijke ordening) van Valkenswaard zegt "heel `content' te zijn met deze belangrijke nieuwe stap op weg naar de realisatie van de Lage Heideweg".

Het ontwerpbestemmingsplan volgt het in 2007 onder dezelfde titel in de inspraak gebrachte voorontwerpbestemmingsplan op. Het ontwerpplan is als gevolg van de inspraak op enkele kleine onderdelen gewijzigd ten opzichte van het voorontwerp.

Ook heeft het college een ontwerpbesluit genomen voor het vaststellen van hogere grenswaarden op basis van de Wet geluidhinder voor het ontwerpbestemmingsplan. Dit ontwerpbesluit wordt gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd.

Tracé Lage Heideweg

Het ontwerpbestemmingsplan voorziet in de aanleg van de Lage Heideweg. Het plangebied omvat het tracé en een aangrenzend gebied wat globaal wordt begrensd door de westzijde van de Mgr. Smetsstraat, Westerhovenseweg/Dommelsedijk en het nieuwe tracé. De geplande Lage Heideweg start aan de westzijde op het grondgebied van de gemeente Bergeijk, direct westelijk van de Keersop. Daar wordt de bestaande N397 in zuidoostelijke richting afgebogen. Het vervolg van de weg loopt ongeveer parallel westelijk van de Venbergseweg. Verderop buigt de weg verder af in zuidelijke richting om ter hoogte van de bosrand aan te sluiten op de bestaande N69 (Luikerweg).

De resultaten van de in 2006/2007 doorlopen M.E.R.-procedure en de daarbijbehorende onderzoeken maken onderdeel uit van het ontwerpbestemmingsplan.

De aanleg van de weg is voorzien vanaf medio 2010 en neemt circa anderhalf jaar in beslag.

Provinciale weg

De Lage Heideweg wordt een provinciale weg. De voorbereidingen en de realisatie zijn in handen van de gemeente Valkenswaard. Na aanleg wordt de Lage Heideweg in eigendom overgedragen aan de provincie Noord-Brabant. In november 2008 ondertekenden gedeputeerde mevrouw C. van Nieuwenhuizen namens de provincie en de wethouders J. Verhoeven (gemeente Valkenswaard) en P. Bax (gemeente Bergeijk) hiervoor een intentieovereenkomst.

Onderdeel alternatief tracé rijksweg N69

De Lage Heideweg vormt een belangrijke schakel bij het oplossen van de problemen in verband met het (doorgaande) noord-zuid verkeer door de kern Valkenswaard. Per 1 januari jl. is de N69 door het rijk in eigendom overdragen aan de provincie Noord-Brabant. De provincie is inmiddels gestart met voorbereidingen om te komen tot een alternatief voor de N69 (de zogeheten West-Parallel). Die nieuwe rijksweg moet in het verlengde komen liggen van de Lage Heideweg en moet in de toekomst vanaf de aansluiting op de N397 de verbinding gaan vormen met de A67.

Terinzagelegging

De stukken liggen met ingang van donderdag 26 maart aanstaande zes weken voor iedereen ter inzage in de Informatiehoek in de hal van het gemeentehuis, De Hofnar 15 op maandag van 09.00 tot 20.00 uur, dinsdag t/m donderdag van 09.00 tot 12.30 uur .

Verder is het ontwerpbestemmingsplan vanaf donderdag 26 maart te raadplegen op deze site. U komt bij dit plan via de knop `Digitaal loket' en dan optie `bestemmingsplannen'.

In de gemeente Bergeijk zal het plan gelijktijdig ter inzage worden gelegd.

Indienen zienswijzen

Tijdens de terinzagelegging van zes weken - dus vóór 7 mei 2009 - kunnen zienswijzen worden ingediend over het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit Wet geluidhinder. De voorwaarden en procedures voor zienswijzen zijn anders voor een ontwerpbestemmingsplan dan voor een ontwerpbesluit Wet geluidhinder.

Voor nadere informatie over het ontwerpbestemmingsplan of de procedure Wet geluidhinder kunt u terecht bij de heer B. Vorster van het team Beleid en Strategie (ruimtelijke ordening) van de gemeente Valkenswaard, telefoonnummer 040 2083585. Het is wel nodig om vooraf een afspraak te maken.