Ingezonden persbericht


Donderdag 26 maart in World's Untold Stories

BATTLE FOR PAKISTAN

Talibaan gebruikt extreem geweld tegen burgers in Pakistan

Het wordt Taliban country genoemd: de Swat-vallei in de noord-westelijke grensprovincie van Pakistan. Op een paar uur rijden van de hoofdstad Islamabad claimen islamitische militanten de zege over de Pakistaanse strijdkrachten. In een omgeving van bijna adembenemende schoonheid heeft de Talibaan een eveneens adembenemende campagne ontketend, maar nu van een ongekende wreedheid: in de belangrijkste stad - Mingora - zijn opponenten onthoofd en hun lichamen tentoongesteld op het dorpsplein, dat bij de lokale bewoners nu bekend staat als "slaughter square."

Strikte toepassing sharia wetgeving

Daarnaast zijn ontvoeringen aan de orde van de dag en worden scholen en publieke gebouwen tot op de grond toe platgebrand. De Talibaan versie van de islamitische wetten omvat o.a. het regelmatig afranselen van mensen die zich schuldig maken aan 'misdaden' zoals het luisteren naar muziek of dansen. Mannen moeten hun baarden laten staan en vrouwen moeten binnenshuis blijven en mogen niet werken. Meisjes mogen niet naar school.

De militante Talibaan met zijn bloedige razernij heeft de Pakistaanse overheid in zijn macht. Om de vrede in het gebied terug te krijgen heeft het Pakistaanse leger toegestemd de wapens neer te leggen en staat het de Talibaan toe om de islamitische sharia wetgeving in de meest strikte zin toe te passen.

De Talibaan heeft nu de controle over de wetten en het land in de Swat-vallei. Pakistan noemt het een 'staakt het vuren'; anderen noemen het simpelweg 'overgave'. De heerschappij van de Talibaan in de Swat-vallei staat model voor de strijd die Pakistan moet leveren om te overleven.

World's Untold Stories

De serie "World's Untold Stories" brengt de kijker op plaatsen waar zelden een camera komt. Moedige filmmakers vertellen de verborgen verhalen over het lot van de zwakkeren in de maatschappij en mysterieuze zaken worden onthuld.

Een speciale website, www.cnn.com/untoldstories, bevat wekelijks actuele programma informatie, video's en een blog bij de serie. Het programma duurt een half uur.

World's Untold Stories: 'The Battle for Pakistan' wordt uitgezonden op:

Donderdag 26 maart om 9.30 uur

Zaterdag 28 maart om 18.00 uur en 23.30 uur

Zondag 29 maart om 16.30 uur


---

Noot voor de redactie (