Ingezonden persbericht


Persbericht

24 maart 2009

Startschot uniek digitaal opleidingsprogramma kindermishandeling Rouvoet opent e-Academy The Next Page

Minister Rouvoet geeft op 26 maart het officiële startschot voor e-Academy The Next Page, een nieuwe en unieke digitale leeromgeving die professionals opleidt in het signaleren en aanpakken van kindermishandeling. Rouvoet doet dit tijdens het ochtendprogramma van het congres 'Kindermishandeling aanpakken is weerstanden overwinnen' in het AMC Amsterdam.

The Next Page is een uniek particulier initiatief. Op non-profit basis biedt deze leeromgeving professionals als artsen en leerkrachten digitale lesmodulen over het aanpakken van kindermishandeling. Hiermee kunnen zij zich, in een kort tijdsbestek en op ieder gewenst moment, actuele en toepasbare kennis over kindermishandeling, eigen maken.

De leeromgeving bevat per beroepsgroep een unieke bundeling van de expertise en ervaring die in ons land aanwezig is over het aanpakken van kindermishandeling. Hiervoor is intensief samengewerkt met het ministerie voor Jeugd en Gezin, kennisinstituten als het Nederlands Jeugdinstituut en deskundigen uit de praktijk. Voor The Next Page zijn innovatieve digitale werkvormen ontwikkeld. Naast intensieve kennisoverdracht worden cursisten optimaal uitgedaagd om interactief te reflecteren op hun werkpraktijk. De modulen worden voor 10 euro ter beschikking gesteld. Dit is mogelijk doordat de ontwikkelingskosten een gift zijn van de initiatiefnemer, Augeo Foundation.

Vanaf de lancering op 26 maart starten alle Spoedeisende hulpposten in de provincie Utrecht met het volgen van de e-module 'Signaleren Kindermishandeling'. Tegelijkertijd wordt door het Wilhelmina Kinderziekenhuis een wetenschappelijk onderzoek naar het leereffect van deze e-module uitgevoerd. Vanaf 1 mei kunnen vervolgens artsen en verpleegkundigen van spoedeisende hulpposten als particulier of via hun instelling deelnemen. Ruim 80 ziekenhuizen hebben zich hiervoor inmiddels als geïnteresseerd opgegeven. Vervolgens ontwikkelt The Next Page modulen op maat voor onder andere leerkrachten uit het primair onderwijs.

Uit diverse onderzoeken en enquêtes blijkt dat professionals zich vanuit hun beroepsopleiding onvoldoende toegerust voelen om kindermishandeling te signaleren. Nascholingen over het thema kindermishandeling bereiken bovendien maar een fractie van de professionals die in hun werk intensief contact hebben met ouders en kinderen. Wereldwijd wordt voor het oplossen van dergelijke knelpunten nog weinig gebruik gemaakt van digitale leertechnieken. De reikwijdte van de lesstof en het innovatieve karakter van de ingezette digitale werkvormen, maakt The Next Page tot een uniek initiatief.

The Next Page is een initiatief van Augeo Foundation, eind 2006 opgericht om de aandacht voor positief ouderschap te stimuleren en de aanpak van kindermishandeling in ons land te versterken. Hiervoor heeft Augeo Foundation in 2008 een publiek-private samenwerking met het Ministerie voor Jeugd en Gezin ondertekend. Het uitgeven van het Tijdschrift Kindermishandeling (TKM) is een van de andere initiatieven van Augeo Foundation. Het congres 'Kindermishandeling aanpakken is weerstanden overwinnen' wordt georganiseerd door het Emma Kinderziekenhuis AMC en Augeo Foundation.

Meer informatie

Voor meer informatie over The Next Page of Augeo Foundation, kunt u contact opnemen met programmadirecteur Mariëlle Dekker: marielle@augeo-foundation.nl, (0343) 53 60 40. Zie ook www.thenextpage.nl en www.augeo-foundation.nl

Augeo Foundation
Hoofdstraat 67, 3971 KD Driebergen
P.O.Box 592, 3700 AN Zeist
T +31 (0)343 53 60 40
F +31 (0)343 53 60 59
M +31 (0)6 20 60 67 61