Gemeente Sittard-Geleen


039_2009

PERSUITNODIGING ONDER EMBARGO TOT 26 MAART 15.00UUR

Aanleg nieuw park in het middengebied

Sittard-Geleen, 25 maart 2009 - Op 26 maart vind de officiÇële start plaats van de aanleg van het Verbindingspark De Graven. De eerste fase is ongeveer 11 ha groot en ligt tussen het woongebied en de Haese en het nieuwe ziekenhuis van ORBIS. Dit park wordt een groene zone ter grootte van ongeveer 21 hectare tussen de stadsdelen Sittard en Geleen. Met de aanleg van het park worden de groengebieden ten oosten en ten westen van Sittard en Geleen met elkaar verbonden.

Wethouder Ruud Guyt: 'Een fantastische stadstuin voor bewoners van de nabijgelegen woonwijken, passanten, maar ook voor patiënten en bezoekers van het ziekenhuis.'

Er wordt een halfopen parkachtig landschap gerealiseerd. Een combinatie van bomen, bossages en extensieve graslanden. Aan de zijde van de woonwijk de Haese is een speelterrein opgenomen in het plan. Door het gebied wordt een (doorgaande) fietsverbinding aangelegd. Daarnaast is er een structuur van voetpaden. De paden worden zodanig gesitueerd dat er gesproken kan worden van een zonering binnen het plan; een intensief gedeelte met de voetpaden en een extensieve zone met de bossages en schuilgelegenheid voor de fauna. Het gebied dient tevens als infiltratievoorziening voor regenwater uit de aangrenzende woonwijk. Met dit water en reliëf wordt een extra dimensie aan het plan toegevoegd. Er zal sprake zijn van een extensief beheer.

De kosten voor de realisatie van dit plandeel bedragen bijna 1.7 miljoen euro. Het plan is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Stichting Landschapspark De Graven. Dankzij de medewerking van Bouwfonds Ontwikkeling B.V. en Heijmans Vastgoed B.V. is het mogelijk geworden het plan uit te voeren. Ook is er financiële ondersteuning van de Provincie Limburg in het kader van het meerjarenprogramma Vitaal Platteland.

De werkzaamheden worden in de eerste helft van 2009 uitgevoerd.

De aanleg van de 2e fase van het park gelegen ten oosten van de Rijksweg richting Munstergeleen vindt na 2009 plaats.

Speciaal voor de vertegenwoordigers van de pers

Het programma van de activiteit ziet er als volgt uit.

15.00 uur

Verzamelen bij de bouwkeet van aannemer REEF aan de Rijksweg (ten zuiden van het nieuwe ziekenhuis).

Welkom en wandeling langs de grens van het park naar het gronddepot aan de Westelijke Randweg.

Korte toespraken door de wethouder Ruud Guyt van de Gemeente Sittard-Geleen, Stichting Landschapspark De Graven en eventueel de Provincie.

Symbolische start van het werk en een toast op een goed resultaat van het werk.

Einde bijeenkomst rond 16.30 / 17.00 uur.

SVP DEELNAME VOORAF MELDEN, tel 0622481031.


---