Raad van State


donderdag 26 maart 2009
10.00 uur
Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Vlist heeft opgelegd aan het Evangelisch Centrum "De Rivier" vanwege het gebruik van een pand aan de Provincialeweg West in Haastrecht voor bijeenkomsten. Volgens het college is dit gebruik in strijd met het bestemmingsplan. Het Evangelisch Centrum doet een beroep op de vrijheid van godsdienst en zegt in geen ander gebouw haar bijeenkomsten te kunnen houden. Een leegstaand theater dat haar als alternatief is aangeboden, zou niet geschikt zijn. Daarom komt het Evangelisch Centrum in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Haag verklaarde in juli 2008 een eerder beroep van het Evangelisch Centrum ongegrond. (zaaknummer 200806137/1)
10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Ede heeft verleend aan een maatschap voor een veehouderij aan de Oosterkamp in Lunteren. De vergunning maakt onder meer uitbreiding van de veehouderij met een stal mogelijk. Een omwonende vreest vooral voor geluids- en stankoverlast. Zie ook de zaken met nummers 200805262/1, 200805263/1 en 200808336/1 die om 11.00 uur worden behandeld. (zaaknummer 200804178/1)

10.45 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Heemskerk heeft opgelegd aan een inwoner van de gemeente vanwege het gebruik van een loods en een aantal andere gebouwen als hondenkennel op een terrein aan de Voorweg in Heemskerk. Volgens het college is dit gebruik in strijd met het bestemmingsplan, omdat het gaat om bedrijfsmatige activiteiten die daar niet zijn toegestaan. Ook moet de inwoner de loods verwijderen, omdat deze illegaal is gebouwd. De eigenaar van de kennel komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij stelt dat hij de honden 'hobbymatig' houdt. Er is dan ook geen sprake van strijd met het bestemmingsplan, aldus de inwoner. Verder staat de loods al ruim twintig op het terrein. Hij is het er niet mee eens dat die loods nu moet worden afgebroken. De rechtbank in Haarlem heeft in juni 2008 een eerder beroep van hem ongegrond verklaard. (zaaknummer 200806126/1)

10.45 uur

Zitting over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Bernheze heeft verleend voor het kappen van drie platanen bij het appartementencomplex "De Drie Leliën" aan de Schoonstraat in Heesch. De Bomenstichting afdeling Bernheze heeft tegen de vergunning hoger beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt de stichting de Raad van State de vergunning te schorsen. (zaaknummer 200901457/2)

11.00 uur

Zitting over het voornemen van het college van burgemeester en wethouders van Ede om een veehouderij aan de Oosterkamp in Lunteren dwangsommen op te leggen. Een omwonende had om bestuurlijke maatregelen verzocht, omdat de veehouderij een aantal voorschriften uit de milieuvergunning niet zou naleven. Ook zou de veehouderij een stal gebruiken zonder daarvoor een milieuvergunning te hebben. Het college erkent dat enkele voorschriften worden overtreden, maar is desondanks niet daadwerkelijk tot handhavend optreden overgegaan. Volgens het college is er namelijk 'zicht op legalisatie', omdat de veehouderij inmiddels een aanvraag voor een milieuvergunning heeft gedaan. Het ziet er naar uit dat de vergunning ook kan worden verleend, aldus het college. De omwonende betwist dit. De zitting gaat ook over de beslissing van het college om de situatie te gedogen totdat de nieuwe milieuvergunning is verleend. Zie ook de zaak met nummer 200804178/1 die om 10.00 uur wordt behandeld. (zaaknummers 200805262/1, 200805263/1 en 200808336/1)

11.30 uur
wethouders van Valkenswaard om handhavend op te treden tegen een kampeerterrein aan het Kapellerpad in Valkenswaard. Een aantal omwonenden had hierom verzocht, omdat zij overlast zouden ondervinden. Het college weigerde om maatregelen te treffen op grond van bijzondere omstandigheden. De rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft in juli 2008 een eerder beroep van de eigenaar van het kampeerterrein gegrond verklaard, omdat het college niet bevoegd zou zijn - vanwege overgangsrecht in het bestemmingsplan - om bestuurlijke maatregelen te treffen. De omwonenden zijn het niet eens met die uitspraak en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is de rechtbank uitgegaan van een verkeerd overgangsrecht en was het college wèl bevoegd om handhavend op te treden. (zaaknummers 200806105/1 en 200806363/1)

13.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Fryslân van het bestemmingsplan "Buitengebied partiële herziening Koopmanweg 28-30" van de gemeente Lemsterland. Het plan voorziet in de wijziging van de burgerwoning op het perceel Koopmanweg 28 in een tweede bedrijfswoning bij de varkenshouderij aan de Koopmanweg 30 in Echtenerbrug. Hierdoor ontstaan volgens het bestemmingsplan op termijn meer mogelijkheden voor de uitbreiding van de varkensfokkerij. De buren zijn bang dat zij door de mogelijke uitbreiding van de varkenshouderij geuroverlast zullen ondervinden. Daarom komen zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200806149/1)

14.00 uur

Zitting over de afwijzing door de minister van VWS van het verzoek van een arts om aan haar subsidie te verlenen voor het werk dat zij verricht om fondsen te werven voor onderzoek naar borstkanker. De arts handelt onder de naam Transplant Creations. De minister heeft het verzoek afgewezen, omdat hij van mening is dat de zorgsector zelf voor haar 'salaris' verantwoordelijk is. Verder vindt de minister dat het onderzoek niet direct toegevoegde waarde heeft voor de verbetering van de zorg van patiënten met borstkanker. De rechtbank in Amsterdam heeft in december 2008 een eerder beroep van de arts ongegrond verklaard. De arts is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt zij de uitspraak van de rechtbank te schorsen. (zaaknummer 200900100/4)