SGP


25 - 03 - 09 | Mager Mager

SGP-fractie Tweede Kamer
Persbericht
25 maart 2009

SGP: MAGER

Mager, dat is de eerste indruk die de SGP heeft over het crisispakket van het kabinet. Na zulke lange besprekingen en uitsteloperaties mocht er meer verwacht worden.

De bezuinigingen om de forse uitgaven en lagere inkomsten te compenseren zijn wel heel ver weggeduwd, en ook nog eens afhankelijk gemaakt van onzekere economische ontwikkelingen. Dat komt zwak over.

De SGP vindt het een misser dat het kabinet voor het resterende deel niet alsnog afziet van de afbraak van de algemene heffingskorting. Juist nu de werkloosheid oploopt, is het wrang deze maatregel door te zetten waardoor veel gezinnen het moeilijker gaan krijgen.

Rond de meest substantiële maatregel, de verhoging AOW-leeftijd, hangt nog veel mist omdat de definitieve besluitvorming afhankelijk wordt gemaakt van de SER. Als daadkracht nodig is, is zoân manoeuvre een zwaktebod.

De Tweede Kamer staat voor voldongen feiten omdat het gaat over een dichtgetimmerd coalitieakkoord. Daarmee wordt de Kamer door het kabinet de facto buiten spel geplaatst. Die conclusie is extra schrijnend op de dag dat de Tweede Kamer spreekt over de versterking van haar eigen positie.