Politie Haaglanden

Extra persbericht 26 maart

Haaglanden, 26-03-2009

Jaarverslag Politie Haaglanden 2008
Minder overlast, meer diefstallen

Politie Haaglanden publiceert vandaag de jaarcijfers over 2008 in haar jaarverslag. Korpschef Henk van Essen is tevreden over het afgelopen jaar, waarin de met het Rijk gemaakte prestatieafspraken zijn gerealiseerd: Ik ben trots op de resultaten die we hebben behaald. Zeker nu we als korps onder grote personele druk staan. Opvallend is dat er, na een stijgende lijn van een aantal jaar, nu voor het eerst een daling te zien is in de cijfers die een indicatie geven van (jeugd)overlast. Daartegenover is het aantal diefstallen voor het eerst sinds 2003 toegenomen.

Succesvolle aanpak overlast
Overlast uit zich onder andere in vernielingen en baldadigheid, en is een probleem dat volgens 30% van de inwoners van de regio Haaglanden met voorrang moest worden aangepakt (bron: politiemonitor 2008). Politie Haaglanden heeft het afgelopen jaar dan ook fors geïnvesteerd in de aanpak ervan. Bij deze aanpak werden zogenaamde hotspots aangewezen, waar de overlast het grootst was. Op die plaatsten surveilleerde de politie vervolgens extra, en werd er hard opgetreden tegen overlast. In totaal werden er 23.741 overlastbonnen uitgeschreven in 2008. Dit is 18% van het totaal uitgedeelde bekeuringen, terwijl de doelstelling 12% was. Door de aanpak verminderde het aantal vernielingen zelfs met 3% en het aantal incidenten van baldadigheid met ruim 8%. Met deze aanpak van overlast streeft de politie ernaar de leefbaarheid in de wijk en het veiligheidsgevoel van diens bewoners te vergroten. Doen wat er volgens de inwoners van de regio Haaglanden toe doet, aldus korpschef Henk van Essen.

Toename diefstal
Het beeld van het aantal diefstallen in 2008 ziet er iets minder rooskleurig uit. Hoewel het nog steeds 17% minder is dan in 2002, zijn de aangiften ten opzichte van vorig jaar met 4% toegenomen (van 72.534 naar 75.320). Positief is echter wel dat het aantal diefstallen met geweld fors is afgenomen. In 2008 deden 1.158 mensen aangifte van diefstal met geweld; dit is 17% minder dan in 2007. Ten opzichte van 2002 is er zelfs sprake van een daling van 57%. Deze daling is toe te schrijven aan het verminderde aantal straatroven. De grootste stijging van aangiften is van vermogensdelicten zonder geweld, zoals fietsendiefstal. Ook diefstal uit woningen en bedrijven nam toe (respectievelijk 8% en 12%). Met behulp van speciale zakkenrolteams en de inzet van een lokauto is het aantal gevallen van zakkenrollerij en diefstal uit auto daarentegen afgenomen. Naast de stijging van het aantal aangiften is ook de aangiftebereidheid bij de bewoners van de regio toegenomen (bron: Politiemonitor 2008). Dit stelt Politie Haaglanden in staat om meer strafonderzoeken te doen. Echter, daarbij kan de toegenomen aangiftebereidheid ook van invloed zijn op het stijgende aantal aangiften en daarmee de criminaliteitscijfers.

Normafspraken: aan de bak
Politie Haaglanden heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2011 een daling te realiseren van 25% van het aantal aangiften ten opzichte van 2002. In 2008 stond de teller op 17% minder aangiften, en zijn ook bijna alle andere normafspraken zijn gehaald. Van Essen zegt hierover: De daling van 25% in 2011 is, gezien de huidige cijfers, een reële doelstelling. Maar daarvoor moeten we wel aan de bak. Dat kunnen we echter niet als politieorganisatie alleen. De resultaten zullen behaald moeten worden in samenwerking met de professionele partners én met burgers. Niet alleen die professionele partners spelen een grote rol, ook de participatie van burgers bij bepaalde onderdelen in het werk van de politie is onontbeerlijk. Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW), Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) en beveiligde fietsenstallingen zijn enkele van de maatregelen die samen met partners worden genomen om de veiligheid te vergroten. Daarbij hebben in 2008 initiatieven als SMS-alert en Burgernet inmiddels hun waarde bewezen en leiden tot meer zogenaamde heterdaadkracht en hogere opsporingscijfers. Veiligheid is iets van ons allemaal. De politie doet er alles aan om de criminaliteit terug te dringen en de veiligheid te vergroten, maar ook burgers hebben hierin een eigen verantoordelijkheid, aldus de Korpschef. We vragen mensen bijvoorbeeld om alert te zijn en onregelmatigheden direct te melden, maar werken ook samen in de vorm van bijvoorbeeld buurtpreventie.

Regionaal karakter
Het politiewerk in Haaglanden kenmerkt zich door een aantal regiospecifieke werkzaamheden. Zo bewaakt Politie Haaglanden diplomatieke objecten en draagt ze zorg voor veiligheid bij demonstraties en evenementen. De diplomatieke bewaking gebeurt door fysieke bewaking en observatie, alsmede door cameratoezicht. In 2008 introduceerde Politie Haaglanden de Dynamische Diplomatieke Surveillance en het Diplomatieke Loket. Hiermee kan een flexibele vorm van toezicht worden geboden en de serviceverlening worden verhoogd. Met de fysieke bewaking van diplomatieke gebouwen waren 234.000 uren gemoeid. Verder was er politieinzet vereist bij 3.117 evenementen en
1.342 demonstraties. Voor 2009 zet Politie Haaglanden in op de vermindering van politieinzet bij evenementen en vraagt het een grotere inzet van organisatoren bij het waarborgen van de veiligheid. Immers zo stelt Van Essen; De grens van wat ik aan politiecapaciteit kwijt ben aan het begeleiden en bewaken van evenementen is bereikt, daar zit geen rek meer in.