Provincie Antwerpen


Onderzoek naar dikkedarmkanker wordt opgestart in provincie Antwerpen

Proefonderzoek bij 20 000 personen in Schilde, Vosselaar en Borgerhout om zo hardnekkige ziekte te bestrijden


----------
In maart 2009 start een proefonderzoek naar dikkedarmkanker in de provincie Antwerpen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Centrum voor Kankerpreventie van de Universiteit Antwerpen in samenwerking met het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH), in opdracht van de Vlaamse overheid. 20 000 personen uit de regio's Schilde, Vosselaar en Borgerhout zullen een brief krijgen met de vraag of zij zich willen deelnemen aan het onderzoek naar dikkedarmkanker.

Dikkedarmkanker is in Vlaanderen na borstkanker de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen. Bij mannen is het na prostaat- en longkanker de derde meest voorkomende kanker. Het is de tweede meest voorkomende doodsoorzaak door kanker, bij mannen en vrouwen. Elk jaar wordt bij ongeveer 4250 Vlamingen de diagnose dikkedarmkanker gesteld. Jaarlijks overlijden ongeveer 1800 Vlamingen aan dikkedarmkanker. Dikkedarmkanker is dus een belangrijk gezondheidsprobleem. Het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker laat toe om dikkedarmkanker in een vroeg stadium op te sporen, zodat die tijdig kan worden behandeld. Het proefonderzoek loopt in drie regio's: Schilde, Vosselaar en Borgerhout, en richt zich tot mensen van 50 tot en met 74 jaar. Het proefonderzoek moet duidelijk maken of een Vlaams bevolkingsonderzoek mogelijk is en onder welke vorm dit best gebeurt.

20 000 personen krijgen een brief

Om te onderzoeken welke methode het meest geschikt is voor een Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker, zijn alle inwoners van 50 tot en met 74 jaar van Schilde, Vosselaar en Borgerhout (ongeveer 20.000 personen) in twee groepen verdeeld. De eerste groep krijgt thuis, per post een brief, informatie en een set om een staal van de stoelgang te nemen. De tweede groep mensen krijgt een brief met de vraag om naar de huisarts te gaan. Daar krijgen ze de set om een staal van de stoelgang te nemen, en meer informatie. Het onderzoek van het stoelgangsstaal is voor alle deelnemers gratis. Het remgeld voor de consultatie bij de huisarts moet de deelnemer wel betalen. De deelnemer en zijn of haar huisarts krijgen het resultaat van het onderzoek binnen 10 werkdagen schriftelijk toegestuurd.

Afbeelding onderzoek

De brief die 20 000 personen zullen ontvangen

Het provinciebestuur ondersteunt het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Het PIH werkt actief mee aan het proefonderzoek. Het PIH staat in voor de organisatie van de mailings naar de bewoners van de 3 regio's, voor de registratie van de gegevens en het bezorgen van de resultaten. De brieven naar de 20.000 personen in Schilde, Vosselaar en Borgerhout.

Praktische info over PIH
wanneer:
alle werkdagen van 9 tot 12uur en van 14 tot 16uur waar:
Provinciaal Instituut voor Hygiëne
Kronenburgstraat 45
2000 Antwerpen
tel. 0800 20102 (gratis)
info@dikkedarmkanker.be www.dikkedarmkanker.be
Verantwoordelijke gedeputeerden:
Jos Geuens, sp.a
tel. 03 240 52 58

Marc Wellens, CD&V
tel.03 240 52 48

Perscontact:
Els Van De Mieroop
Provinciaal Instituut voor Hygiëne
els.vandemieroop@pih.provant.be tel. 03 259 12 61