Gemeente Doetinchem

Persbericht, 26 maart 2009

Doetinchem stimuleert fietsen met plan Ga toch fietsen

Inwoners van Doetinchem moeten zoveel mogelijk profiteren van de voordelen van het fietsen. Vanuit dat uitgangspunt heeft het college van B&W het conceptfietsplan Ga toch fietsen opgesteld. Vijf projecten krijgen prioriteit. De komende zes weken ligt het plan ter inzage en kan er worden gereageerd.

Met het fietsplan wil het college bovendien dat mensen de fiets een goed alternatief gaan vinden voor de auto bij verplaatsingen in de stad. Daarom zijn in het fietsplan het huidige fietsroutenetwerk onder de loep genomen en ontbrekende routes in kaart gebracht. Ook is vastgesteld waaraan een goed fietsroutenetwerk moet voldoen: een onbelemmerde doorgang voor fietsers op de hoofdroutes, aansluiting op de richtingen van waaruit de meeste fietsers komen, inpassing in de omgeving (zodat fietsen aantrekkelijk is), een positieve uitwerking op de verkeersveiligheid en een vlotte en comfortabele doorstroming van het fietsverkeer.

Vijf startprojecten
Bij het plan heeft het college diverse deskundigen (waaronder de Fietsersbond) betrokken. Dit heeft geleid tot 32 maatregelen en projecten, waarvan vijf in de jaren 2009 en 2010 prioriteit krijgen. Deze projecten richten zich vooral op het opheffen van de ontbrekende schakels in het huidige fietsroutenetwerk en het vergroten van de verkeersveiligheid. Dit betekent onder meer dat de bewegwijzering verbeterd zal worden en de komst van een bewaakte (fiets)spoorovergang ter hoogte van het klaphek Wielstraat. Ook behoort de realisatie van de reeds eerder aangekondigde fietstunnel onder de Energieweg tot de plannen, waardoor vooral voor schoolgaande jeugd de situatie veiliger wordt. Daarnaast wil het college een onderzoek naar de wenselijkheid om gedurende de hele dag het centrum met de fiets te kunnen doorkruisen. Het vijfde project is de uitbreiding van het aantal fietsstallingen bij de stations.

Uitwerking Mobiliteitsplan
Het fietsplan is een uitwerking van het Mobiliteitsplan, dat in 2007 werd vastgesteld. In dit Mobiliteitsplan werd geconcludeerd dat de fiets een centralere rol moet krijgen binnen bijvoorbeeld ruimtelijke ontwikkelingen. Het college acht dit zeker van belang in het kader van de vele bouwwerkzaamheden die de komende jaren in Doetinchem te verwachten zijn. Met het fietsplan sluit het college bovendien aan op de landelijke wens om het fietsgebruik te stimuleren.

Inspraak
Het fietsplan Ga toch fietsen is nog niet definitief. De komende zes weken ligt het plan ter inzage in de Gemeentewinkel. Inwoners kunnen zowel schriftelijk als mondeling hun opmerkingen maken. Op 6 april komt het conceptfietsplan in de commissie ruimtelijke zaken, ook daar kunnen inwoners inspreken. Het plan wordt vastgesteld in de raadsvergadering van juli. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste projecten van start.