PvdA Rotterdam


Bert Cremers vertrekt als voorzitter van DB deelgemeente: hij wordt burgemeester in Waddinxveen

Do 26 Mrt 2009 - Chris Mast - fractie-voorzitter

Het was aan het eind van de goed bezochte algemene ledenvergadering in Hillegersberg-Schiebroek, dat Bert Cremers het woord kreeg voor het doen van de aftrap van de verkiezingscyclus. De vergadering vond traditiegetrouw plaats in Humanitas-Akropolis in de wijk 110-Morgen. Bert begon met te vertellen, dat hij helaas geen lijsttrekker kon worden en hij bood daar onmiddellijk zijn verontschuldigingen voor aan. De reden was, dat hij zo juist ('vandaar dat u me zo nu en dan met mijn mobieltje aan mijn oor naar de gang zag lopen') te horen had gekregen, dat de gemeenteraad van Waddinxveen hem unaniem als nummer één op de voordracht voor burgemeester had gezet.

De vacature in Waddinxveen (25.000 inwoners) was ontstaan door het vertrek van Henk Roijers (VVD). Roijers had in juli 2008 te kennen gegeven met vervroegd pensioen te willen gaan. Hij was van mening dat een nieuwe burgemeester het samenwerkingsproces met Gouda moet doen.

Bert Cremers vertelde te zijn gevraagd te solliciteren. Eerder was de procedure in Waddinxveen door de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland in overleg met de vertrouwenscommissie stop gezet omdat er geen geschikte kandidaten hadden gesolliciteerd.

Inmiddels was de procedure in zijn tweede ronde. De gemeente Waddinxveen heeft bekend gemaakt, dat de vertrouwenscommissie met zeven kandidaten gesprekken heeft gevoerd.

Bert Cremers was voorzitter van het Dagelijks Bestuur van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek sinds mei 2006. Hij leidt een krappe coalitie (tien van de negentien zetels) bestaande uit een combinatie van het CDA, GroenLinks en de lokale partij OPLW. Het Dagelijks Bestuur waar hij leiding aan geeft wordt gekenmerkt door een krachtige aanpak en goede persoonlijke verhoudingen. Voor het eerst in de geschiedenis van de deelgemeente staat de VVD (vier zetels) buiten spel. De andere partij die deel uit maakt van de oppositie is Leefbaar Rotterdam (vijf zetels).

Bert Cremers was eerder fractie-voorzitter van de PvdA in de Rotterdamse gemeenteraad van 1998-2006. Na de verkiezingen in 2006 bleek hij - tot zijn grote teleurstelling - buiten de boot te vallen bij de selectie van de - maar drie - wethouders voor het nieuwe college.

Tegelijkertijd had Manon Marges, de lijsttrekker in de deelgemeente, om vijf voor twaalf, te kennen gegeven niet in aanmerking te willen komen voor een post in het Dagelijks Bestuur.

Cremers wordt door vriend en vijand geroemd, onder meer vanwege zijn dossierkennis, analytisch inzicht, arbeidsethiek en vermogen uit het hoofd te formuleren alsof het een uitgeschreven tekst betreft.

Tijdens de ledenvergadering was er een spontaan felicitatie applaus voor Bert Cremers. Hij blijft aan in Hillegersberg-Schiebroek tot hij wordt beëdigd in Waddinxveen. Dat zal over ongeveer twee maanden zijn.