Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Renswoude, 26 maart 2009

Minister Cramer van Milieu neemt eerste, unieke 'grasbox' in ontvangst

A.S. WATSON INTRODUCEERT DUURZAME VERPAKKING VAN KARTON EN GRAS

A.S. Watson, moederbedrijf van Kruidvat, Trekpleister en ICI PARIS XL, heeft vandaag een unieke verpakking geïntroduceerd: de 'grasbox'. Deze duurzame box is gefabriceerd uit gras en gerecycled karton. Het is de eerste keer dat gras als grondstof voor verpakkingen wordt gebruikt. De introductie van de grasbox maakt deel uit van een reeks van initiatieven op het gebied van duurzaamheid die A.S. Watson doorvoert in haar logistieke organisatie. Deze unieke grasbox is vandaag aangeboden aan minister Jacqueline Cramer van Milieu door directeur Gerard van Breen, CEO van A.S. Watson Health & Beauty Benelux.

De introductie van de grasbox gebeurde in Heteren, waar het ultramoderne distributiecentrum van A.S. Watson is gevestigd. Vanuit dit centrum worden de 1.100 winkels van Kruidvat en Trekpleister in Nederland en België bevoorraad. De introductie van de grasbox vloeit voort uit een reeks duurzame en innovatieve maatregelen binnen de logistieke keten van A.S. Watson. Deze maatregelen voorzien onder andere in CO2-reductie, duurzame mobiliteit en materiaalgebruik. De nieuwe grasbox wordt ingezet als pilot voor een specifieke distributielijn. Na deze pilot wordt gekeken naar de mogelijkheden om deze grasboxen structureel in te zetten.

Gras is niet eerder gebruikt als grondstof voor de productie van verpakkingsmateriaal. A.S. Watson is samen met verpakkingsbedrijf Solidpack en Duurzaamheidstrein BV initiatiefnemer en launching partner voor de introductie van het nieuwe milieuvriendelijke materiaal. Minister Cramer loofde het initiatief van de drie participanten. "Juist in deze moeilijke economische tijden moeten bedrijven vernieuwen en de weg inslaan naar de nieuwe, duurzame economie. Iedere bijdrage telt. Dit innovatieve initiatief is fantastisch omdat het als een bron van inspiratie kan werken voor andere bedrijven en organisaties."

Directeur Van Breen van A.S. Watson vertelde in Heteren dat zijn bedrijf voortdurend op zoek is naar mogelijkheden om haar bedrijfsvoering te verduurzamen. "De introductie van deze grasbox is een mooie stap in de goede richting. Wij recyclen dagelijks al meer dan 50 ton karton dat uit onze winkels retour komt. Het is prachtig te zien dat de innovatieve toevoeging van gras weer leidt tot een nieuw, milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal."

In de pilot worden dagelijks circa 350 grasboxen ingezet (ongeveer 100.000 boxen per jaar). Het is de verwachting dat de grasbox ook voor andere logistieke stromen wordt ingezet.

Over A.S. Watson
Met meer dan 7.800 winkels in 36 landen is A.S. Watson 's-werelds grootste health & beauty retailer. Behalve Kruidvat behoren in de Benelux ook ICI PARIS XL, Trekpleister en Prijsmepper Outlet tot A.S. Watson. De A.S. Watson Group behoort tot het multinationale organisatie Hutchison Whampoa uit Hongkong.

Noot aan de redactie