Ingezonden persbericht


OUDERS MAKEN ZICH ZORGEN OVER EETGEDRAG KINDEREN

Slechts 40% van ouders zegt precies te weten welke bouwstoffen hun kind nodig heeft

Tilburg, 26 maart 2009 ­­- Twee derde (64%) van de ouders maakt zich zorgen over het eetgedrag van Nederlandse kinderen. Bijna 40% is bezorgd om het eetgedrag van hun eigen kind. Een op de vijf ouders vraagt zich af of hun kind genoeg calcium en eiwit binnenkrijgt (20%). Dit blijkt uit onderzoek van Milner Jong uitgevoerd door Ruigrok | NetPanel onder 768 Nederlandse ouders met kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud.

Bijna alle ouders vinden het belangrijk dat hun kind voldoende bouwstoffen zoals calcium en eiwit binnenkrijgt. Melk(producten) en kaas zijn een belangrijke bron van eiwit en calcium. Na vleeswaren blijkt kaas het populairste broodbeleg van ouders voor hun kinderen: bijna 80% van de kinderen eet dan ook 1 tot 10 plakken kaas per week.

Slechts 40% van de ouders zegt precies te weten welke bouwstoffen hun kind nodig heeft. En maar een op de vijf kijkt op de productverpakking of een product de juiste bouwstoffen bevat. Deden ze dat wel, dan zouden ze zien dat 30+ kaas minder vet is en van nature rijk aan bouwstoffen, zoals calcium en eiwitten die goed zijn voor kinderen in de groei. Echter, ruim een derde van de ouders is zich daar niet van bewust.

Regels voor broodbeleg
Als het gaat om broodbeleg, letten ouders vooral op suiker (50%), vet (50%) en goede bouwstoffen zoals calcium en eiwitten (47%). Ze letten minder op geur-, kleur- en smaakstoffen (33%) en zout (29%).

Het broodbeleg is voor 37% van de ouders aanleiding voor discussie aan tafel. Voornamelijk doordat een kind alleen zoet beleg op brood wil. De helft van alle ouders hanteert dan ook regels voor het broodbeleg. Meestal dat de ouders willen dat het kind minimaal één boterham met hartig beleg eet. Wel blijkt dat ruim de helft van de ouders samen met hun kind bepalen wat die op brood eet. Opvallend is dat ouders in het Noorden van het land hun kinderen vaker zelf laten bepalen wat ze op brood doen.

Zoveel kaas als kinderen willen
Van ruim de helft van de ouders (56%) mogen kinderen zo veel kaas eten als ze willen. Ook ziet ruim twee derde van de ouders graag dat kinderen kaas op brood doen. Daarmee is kaas na vleeswaren het populairste broodbeleg bij ouders. Er zijn tegenwoordig meer regels als het gaat om broodbeleg in huishoudens dan vroeger.

Klik hier voor meer informatie over kinderen en gezonde voeding.


---