Van der Moolen Holding NV

Amsterdam, 26 maart 2009

PRESS RELEASE

Van der Moolen rapporteert jaarcijfers 2008

AMSTERDAM - Van der Moolen Holding (internationale handel en brokerage in beursgenoteerde aandelen en derivaten) rapporteert vandaag haar resultaten over het laatste halfjaar van 2008 en het gehele boekjaar 2008.

Operationele ontwikkelingen 2008:
. Solide prestaties en groei van Europese handelsactiviteiten; . Teleurstellende resultaten van Amerikaanse handelsactiviteiten; . Solide performance door VDM Institutional Brokerage; . Beëindiging OnlineTrader;
. Lancering VDM Global Markets in het Verenigd Koninkrijk.

Financiële ontwikkelingen 2008:
. Opbrengsten uit voortgezette bedrijfsactiviteiten E147,3 miljoen (E101,9 miljoen in 2007); . Bedrijfsverlies uit voortgezette bedrijfsactiviteiten E4,8 miljoen (bedrijfswinst van E2,9 miljoen in 2007); . Verlies na belasting uit voortgezette bedrijfsactiviteiten E2,5 miljoen (E0,3 miljoen in 2007); . Nettoverlies van E15,5 miljoen (E88,0 miljoen in 2007); . Nettoverlies wordt beïnvloed door bijzondere waardeverminderingen van activa voor belasting van E48,6 miljoen voor belasting (E41,4 miljoen in 2007).

Vooruitzichten 2009
. Focus op sterkst bewezen activiteit: Europese handel; . Focus op verbeteren van marges en besparen van kosten; . Uitbreiding VDM Global Markets.

Richard den Drijver, CEO van Van der Moolen Holding N.V., zegt in een toelichting: "Zoals geldt voor de meeste ondernemingen actief op de financiële markten was 2008 voor VDM een jaar met wisselende resultaten. De handelsactiviteiten op de Europese markten, onze kernactiviteiten, lieten een sterke performance zien en solide groeicijfers voor wat betreft opbrengst en resultaat. De ontwikkelingen op de financiële markten in de Verenigde Staten toonden aan dat VDM er goed aan heeft gedaan haar Amerikaanse Specialist-activiteiten eind 2007 te staken. Zonder deze beslissing zou ons verlies aanzienlijk groter zijn geweest.

Wij verwachten dat 2009 vele uitdagingen met zich mee zal brengen. Het is moeilijk te voorspellen op wat voor manier en in welke mate de opbrengsten en resultaten door de marktomstandigheden beïnvloed zullen worden. We zijn derhalve niet in staat vooruitzichten voor geheel 2009 te formuleren. Niettemin zijn wij ervan overtuigd dat onze kernactiviteiten sterk genoeg zijn om op de lange termijn voor een positieve ontwikkeling te zorgen."

OPERATIONELE ONTWIKKELINGEN
De wereldmarkten kregen in 2008 met ongekend uitdagende omstandigheden te maken naarmate de markt voor krediet kromp en de economische groei verzwakte. Een aantal grote financiële instellingen kwam hierdoor in ernstige moeilijkheden. Onzekerheid over toekomstige economische groei en bedrijfswinsten stelde samen met illiquiditeit op de kredietmarkten de aandelenmarkten voor grote problemen. Hier was sprake van een forse, wijdverbreide neergang in de loop van het jaar, waarbij de aandelenindexen eind 2008 dramatisch lager uitkwamen dan in 2007. Deze moeilijke omstandigheden hebben doorgezet in de aandelen en derivaten markten en sommige indexen bereikten hun laagste niveau sinds jaren.

Op de markten waar VDM actief is, heerste in 2008 verhoogde volatiliteit. Dit werd veroorzaakt door de aanhoudende kredietcrisis die resulteerde in historische wijzigingen binnen de financiële sector, aanzienlijke beperkingen op de kredietmarkten en vergaande overheidsingrijpen. Daarbij kregen de rente- en valutamarkten te maken met sterkere volatiliteit, enerzijds als gevolg van mondiale bezorgdheid over de economie en deflatie, anderzijds in reactie op getroffen maatregelen door centrale banken wereldwijd ter bestrijding van de kredietcrisis.

Strategische focus

De strategie van VDM is gericht op het creëren van waarde voor aandeelhouders door middel van drie bronnen van inkomsten (VDM Trading, VDM Institutional Brokerage en VDM Global Markets) in drie regio's (Europa, Verenigde Staten, Azië).

VDM Trading
Ontwikkelingen Europese handelsactiviteiten
Onze handelsactiviteiten leveren nog steeds de grootste bijdrage aan het geconsolideerde resultaat. De Europese handelsopbrengsten droegen in 2008 95,9% bij aan de geconsolideerde cijfers.

De Europese handelsactiviteiten van VDM koppelen een pan-Europees netwerk aan lokale expertise. VDM handelt via haar Europese eenheden, met vestigingen in Amsterdam, Londen, Keulen en Zug, in aandelen, aandelenopties en daaraan gerelateerde instrumenten. Deze in aandelen handelende eenheden gaan in hun dagelijkse activiteiten grotendeels onafhankelijk van elkaar te werk, maar houden zich wel allemaal bezig met intraday proprietary trading, en dan met name in de liquidere segmenten van de markten waar zij actief zijn. Wanneer dit efficiencyvoordelen oplevert, werken eenheden samen om kennis, ervaring en handelsstrategieën te delen. Arbitrage tussen aandelen die verhandeld worden op meerdere internationale markten, zowel binnen Europa als tussen Europa en de VS, vormt eveneens een belangrijke activiteit.

De vennootschap voerde in 2008 verscheidene beursgerelateerde handelstransacties uit die resulteerden in belastingvorderingen op een aantal Europese overheden. In het verleden heeft VDM belastingen met succes kunnen terugvorderen. Recentelijk is echter een van de Europese overheden een onderzoek gestart naar de claims. Binnen het huidige economische klimaat gaan de belastingdiensten in de verschillende landen agressiever te werk bij het onderzoeken van belastingclaims. Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, heeft VDM een voorziening van E43,2 miljoen opgenomen in verband met dergelijke vorderingen.

Ontwikkelingen Amerikaanse handelsactiviteiten
De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC - de Amerikaanse toezichthouder van de verschillende effectenbeurzen) reageerde op de economische ontwikkelingen van 2008 met het invoeren van nieuwe regels voor short selling, die de handelsmogelijkheden voor VDM hebben ingeperkt. VDM handelt niet in subprime CDO's (collateralized debt obligations), eigen gestructureerde producten, credit default swaps en andere investeringen die niet actief worden verhandeld. Niettemin is de verhandelbaarheid van bepaalde opties waarin VDM wel handelt verslechterd. VDM trof de nodige maatregelen om dergelijke posities die de handelsopbrengsten negatief beïnvloeden af te wikkelen. Ultimo 2008 is VDM van mening dat de vennootschap het aan deze opties verbonden marktrisico tot een minimum heeft weten te beperken.

Ontwikkelingen Aziatische handelsactiviteiten
Gezien het huidige marktklimaat acht VDM dit niet het juiste moment om haar handelsactiviteiten in Azië uit te breiden. Dit blijft echter wel een van onze langetermijndoelstellingen.

VDM Institutional Brokerage
Ontwikkelingen Europese brokerage-activiteiten
De uitzonderlijk lage niveaus van de aandelenkoersen leidden tot een neerwaartse druk op de resultaten bij brokerage. Echter, andere maatstaven zoals het aantal nieuwe klanten en het handelsvolume wijzen erop dat onze Europese brokerage-activiteiten aan het groeien zijn. VDM blijft daarom streven naar het uitbouwen en verbeteren van haar activiteiten op het gebied van execution brokerage.

Ontwikkelingen Amerikaanse brokerage-activiteiten
De Amerikaanse brokerage-activiteiten, voorheen bekend als "R&H Securities, LLC", opereren inmiddels onder de nieuwe naam VDM Institutional Brokerage. Ondanks de uitdagende marktomstandigheden waarmee VDM Institutional Brokerage in 2008 werd geconfronteerd, slaagden de Amerikaanse brokerage-activiteiten er toch in flinke opbrengsten te realiseren.

Ontwikkelingen Aziatische brokerage-activiteiten
VDM heeft in 2008 verscheidene alternatieven bestudeerd voor het opstarten van brokerage-activiteiten in Azië. VDM is echter van mening dat geen van de tot nu toe onderzochte opties genoeg rendement oplevert voor de aandeelhouders. VDM zal nieuwe mogelijkheden in overweging nemen als deze zich aandienen.

VDM Global Markets

In het derde kwartaal van 2008 gingen de activiteiten van VDM Global Markets in het Verenigd Koninkrijk van start. VDM Global Markets biedt onder andere Contracts for Differences (CFD's) aan via haar website www.vdmgm.com. Het management is van mening dat de markt voor deze producten flink zal groeien, en verwacht de diensten van VDM Global Markets in 2009 ook in andere Europese landen te kunnen aanbieden, zonder dat daaraan hoge marketingkosten zijn verbonden. Voor de activiteiten van VDM Global Markets in het Verenigd Koninkrijk is geen bankvergunning nodig. In het geconsolideerde resultaat van de vennootschap is VDM Global Markets opgenomen in het segment Brokerage Europa.

Participaties in beurzen

Een van de activiteiten van VDM bestaat uit het aangaan van strategische allianties waarbij zij participeert in beurzen. In het afgelopen jaar voerde het management een evaluatie uit van de participaties, en kwam daarbij tot de conclusie dat de investeringen in de verschillende beurzen de vennootschap niet langer strategisch voordeel opleveren. De vennootschap verkocht daarop in 2008 haar belang in ISE Stock Exchange, LLC voor E2,3 miljoen zonder winst of verlies. Ook verkocht VDM haar resterende NYSE-aandelen in 2008 voor E3,8 miljoen en nam een nettoverlies van E4,1 miljoen op. VDM is bovendien bezig haar belang in de CBOE Stock Exchange, LLC te verkopen. Eerder in het jaar verkocht zij al een belang van 0,6% in CBOE Stock Exchange, LLC en boekte daarbij een bate van E0,2 miljoen. Per 31 december 2008 is de investering in de CBOE Stock Exchange, LLC op de balans gerubriceerd als 'Activa aangehouden voor verkoop'.

FINANCIËLE ONTWIKKELINGEN

Opbrengsten
DE OPBRENGSTEN UIT VOORTGEZETTE BEDRIJFSACTIVITEITEN BEDROEGEN IN 2008 E147,3 MILJOEN EN LAGEN DAARMEE 45% BOVEN DE E101,9 MILJOEN BEHAALD IN 2007. OPBRENGSTEN UIT VOORTGEZETTE BEDRIJFSACTIVITEITEN NAMEN IN HET LAATSTE HALFJAAR VAN 2008 MET 64% AF TEN OPZICHTE VAN HET EERSTE HALFJAAR.

De Europese opbrengsten kwamen uit op E145,9 miljoen, 53% hoger dan in 2007. Het blijvend hoge niveau van de opbrengsten in Europa is het gevolg van de uitstekende marktomstandigheden in het eerste halfjaar van 2008 en de diversificatie van financiële producten. Deze situatie hield aan tot in het derde kwartaal van 2008. In het vierde kwartaal daalden de opbrengsten echter, met name door lage volumes en een gebrek aan liquiditeit, wat van negatieve invloed was op het tweede halfjaar.

Met E1,4 miljoen liggen de gerapporteerde Amerikaanse opbrengsten 79% onder het niveau van 2007. De opbrengsten van de brokerage-activiteiten in de Verenigde Staten namen in 2008 toe met E3,2 miljoen. Deze stijging is voornamelijk toe te schrijven aan het 'full year'-effect dat voortvloeide uit de overname van VDM Institutional Brokerage in augustus 2007. De brokerage-opbrengsten voor het gehele boekjaar werden geneutraliseerd door de negatieve handelsopbrengsten.

Bedrijfskosten
WAAR DE OPBRENGSTEN VOORNAMELIJK AFHANKELIJK ZIJN VAN VOLATILITEIT EN HANDELSVOLUMES, DIE NOGAL KUNNEN FLUCTUEREN, LIGGEN DE KOSTEN VAN VDM GROTENDEELS VAST, MET UITZONDERING VAN DE PERSONEELSKOSTEN. HET BEDRIJFSRESULTAAT KAN DAAROM PER PERIODE AANZIENLIJK VERSCHILLEN.

Personeelkosten
EEN BELANGRIJKE COMPONENT VAN DE KOSTENOPBOUW VAN VDM BESTAAT UIT PERSONEELSKOSTEN, DIE DE SALARISSEN, PRESTATIEBELONINGEN EN BIJBEHORENDE UITKERINGEN EN BELASTINGEN OMVATTEN. DE PERSONEELSKOSTEN STEGEN VAN E47,4 MILJOEN IN 2007 NAAR E56,6 MILJOEN IN 2008. DEZE GROEI WERD HOOFDZAKELIJK VEROORZAAKT DOORDAT DE VARIABELE BELONINGEN STEGEN, WAT EEN WEERSPIEGELING IS VAN DE GESTEGEN HANDELSOPBRENGSTEN.

In verband met de bijzondere waardevermindering op belastingvorderingen werd in het tweede halfjaar van 2008 E18,9 miljoen teruggeboekt van het aan GSFS Asset Management B.V. (GSFS) betaalde vereffeningsbedrag dat was opgenomen in het eerste halfjaar van 2008.

De personeelskosten bestaan uit een vaste en een variabele component. De basissalarissen en
-uitkeringen liggen voor alle medewerkers grotendeels vast; het variabele gedeelte van de personeelskosten wordt gevormd door bonussen. Binnen de personeelskosten als geheel zijn de aan handelaren verbonden kosten de grootste component. De bonussen van handelaren zijn voornamelijk gebaseerd op hun individuele prestaties en de winstgevendheid van de eenheid waar ze deel van uitmaken. Bonussen vormen voor veel handelaren een aanzienlijk deel van de totale vergoeding die ze ontvangen.

Beurs-, clearing- en transactiekosten
BEURS-, CLEARING- EN TRANSACTIEKOSTEN VERWIJZEN (I) NAAR BEURSKOSTEN BETAALD AAN DE EFFECTENBEURZEN WAARAAN DE VENNOOTSCHAP DEELNEEMT, (II) TRANSACTIEKOSTEN BETAALD AAN OFWEL DE BEURZEN WAAROP DE VENNOOTSCHAP ACTIEF IS OFWEL AAN ANDERE DIENSTVERLENERS, EN (III) UITVOERINGSKOSTEN BETAALD AAN DERDEN, MEESTAL VOOR HANDELSTRANSACTIES MET BEURSGENOTEERDE EFFECTEN. DE TOTAAL BETAALDE KOSTEN FLUCTUEREN MET HET NIVEAU VAN DE HANDELSACTIVITEITEN, EN IN MINDERE MATE ALS GEVOLG VAN VERANDERINGEN IN DE TARIEVEN DIE DERDEN HANTEREN VOOR VDM OF DE MANIER WAAROP DEZE TARIEVEN WORDEN BEREKEND.

Hoewel de omvang van de beurs-, clearing- en transactiekosten relatief weinig veranderde, daalde het cijfer uitgedrukt als percentage van de opbrengsten van 24,4% in 2007 naar 15,1% in 2008. Deze daling is voornamelijk toe te rekenen aan het effect van hogere opbrengsten behaald door activiteiten waarvan de beurs-, clearing- en transactiekosten in 2008 op een relatief laag niveau lagen.

Bedrijfsresultaat

Het bedrijfsverlies bedroeg in 2008 E4,8 miljoen ten opzichte van een bedrijfswinst van E2,9 miljoen in 2007. Het bedrijfsverlies voor het tweede halfjaar bedroeg E30,1 miljoen, vergeleken met een bedrijfswinst van E25,3 miljoen in het eerste halfjaar van 2008 en een bedrijfswinst van E1,0 miljoen in het tweede halfjaar van 2007. Deze daling van het bedrijfsresultaat wordt voornamelijk veroorzaakt door de bijzondere waardevermindering van de belastingvorderingen en de moeilijke marktomstandigheden in de Verenigde Staten.

De operationele marge, die gedefinieerd wordt als het bedrijfsresultaat vóór overige baten en lasten (netto), de afschrijving op immateriële vaste activa en bijzondere waardeverminderingen, bedroeg E45,3 miljoen in 2008 ten opzichte van E6,2 miljoen in 2007. De operationele marge als percentage van de opbrengsten was 31% in 2008, ten opzichte van 6% in 2007.

De stijging van de operationele marge valt te verklaren door de sterkere invloed van opbrengsten met relatief lage beurs-, clearing- en transactiekosten alsmede de daling van advieskosten wegens de intrekking van onze notering aan de NYSE. Deze positieve impact op de operationele marge wordt deels ongedaan gemaakt door de hogere variabele personeelskosten.

Beëindigde bedrijfsactiviteiten
ONLINETRADER
In 2007 lanceerde VDM opnieuw OnlineTrader, een direct-access brokerageplatform op het internet. Het platform was bedoeld om gebruikers rechtstreeks toegang te verschaffen tot handel in aandelen, opties en futures en VDM was voornemens de brokerage-activiteiten van OnlineTrader uit te breiden. Bovendien wilde de vennootschap mogelijkheden onderzoeken om het OnlineTrader-beursorderboek voor zakelijke klanten en orders voortkomend uit de eigen handelsactiviteiten intern te matchen. Hiermee zouden namelijk besparingen gerealiseerd kunnen worden op de beurs-, clearing- en transactiekosten. Naarmate het jaar vorderde, werd echter duidelijk dat er voor OnlineTrader aanzienlijke schaalvoordelen benodigd waren om winstgevend te kunnen zijn. Na eerst een inschatting te hebben gemaakt van de benodigde backoffice-investeringen en marketinginspanningen om dergelijke schaalvoordelen te bewerkstelligen, besloot VDM de activiteiten van OnlineTrader te beëindigen.

In juli 2008 is VDM een leningovereenkomst aangegaan waarin de voorwaarden werden vastgelegd voor een converteerbare achtergestelde lening van E6,0 miljoen. De lening werd beschikbaar gesteld aan een bedrijf dat zou gaan fungeren als een mogelijk toegangspunt voor het OnlineTrader-platform. Onder de voorwaarden van de leningsovereenkomst kan de groep de lening omzetten in aandelen die tussen de 20% en 40% van het aandelenkapitaal van de leningnemer vertegenwoordigen, op elk gewenst moment gedurende een periode van drie jaar vanaf de datum waarop de overeenkomst werd aangegaan. De rente op de lening bedraagt 10% per jaar. Eind 2008 concludeerde VDM dat de converteerbare achtergestelde lening een bijzondere waardevermindering vertegenwoordigde, en zij nam daarom een verlies uit bijzondere waardevermindering op van E1,5 miljoen.

VDM boekte in 2008 circa E13,5 miljoen aan beëindigde bedrijfsactiviteiten in verband met het gestaakte OnlineTrader. Dit bedrag bevat E1,6 miljoen aan ontslagvergoedingen, E2 miljoen aan goodwill plus een bijzondere waardevermindering van E1,9 miljoen op overige immateriële vaste activa, en een bijzondere waardevermindering van E1,5 miljoen voor de converteerbare achtergestelde lening. Het staken van OnlineTrader leidde ertoe dat een aantal voormalige klanten een claim indienden. Hoewel VDM meent tegen deze claims voldoende verweer te kunnen bieden, is het vooralsnog onmogelijk de uitkomst te voorspellen. Afgezien van deze claims, waren er per 31 december 2008 geen resterende verplichtingen van belang verbonden aan OnlineTrader.

Nettoresultaat
IN 2008 BEHAALDE VDM UIT VOORTGEZETTE BEDRIJFSACTIVITEITEN OPBRENGSTEN VAN E147,3 MILJOEN EN EEN VERLIES NA BELASTING VAN E2,5 MILJOEN. HET VERLIES UIT BEËINDIGDE BEDRIJFSACTIVITEITEN BEDROEG IN 2008 E13,0 MILJOEN, WAT RESULTEERDE IN EEN NETTOVERLIES VAN E15,5 MILJOEN (WAARBIJ E19,0 MILJOEN TOEKOMT AAN HOUDERS VAN GEWONE AANDELEN). TOCH IS DIT EEN AANZIENLIJKE VERBETERING TEN OPZICHTE VAN 2007, TOEN VDM EEN NETTOVERLIES VAN E88,0 MILJOEN RAPPORTEERDE (WAARBIJ E91,7 MILJOEN TOEKWAM AAN HOUDERS VAN GEWONE AANDELEN).

Resultaat per aandeel
HET RESULTAAT PER GEWOON AANDEEL WORDT BEREKEND DOOR WINST OF VERLIES TOEKOMEND AAN DE HOUDERS VAN GEWOON VERMOGEN IN DE VENNOOTSCHAP TE DELEN DOOR HET GEWOGEN GEMIDDELDE AANTAL GEWONE AANDELEN DAT UITSTAAT VOOR DE PERIODE IN KWESTIE, EXCLUSIEF DE GEWONE AANDELEN DIE DE VENNOOTSCHAP HEEFT INGEKOCHT EN AANHOUDT ALS EIGEN AANDELEN. HET GEWOGEN GEMIDDELDE AANTAL AANDELEN IN 2007 OMVAT EVENEENS HET GEWOGEN EFFECT VAN DE AANDELEN DIE IN 2008 WERDEN UITGEGEVEN IN HET KADER VAN DE ZOGENAAMDE 'EARN-OUT'-REGELING BEDONGEN NAAR AANLEIDING VAN DE OVERNAME VAN CURVALUE. DE BETREFFENDE AANDELEN WORDEN GEACHT TE ZIJN UITGEGEVEN OP 1 JANUARI 2007.

De vennootschap kocht in 2008 een bijkomend aantal van 8.988.115 aandelen in voor E29,8 miljoen, waarvan 4.576.125 aandelen werden ingetrokken. Deze inkoop van eigen aandelen had tot doel aandelen te verkrijgen ten behoeve van toekomstige prestatieregelingen voor VDM-medewerkers, de verdere optimalisatie van de vermogensstructuur van de groep en het terugdringen van de kapitaalkosten met behoud van voldoende kapitaal voor de financiering van groeiplannen en eventuele overnames. Op 31 december 2008 maakten 4.514.172 gewone aandelen deel uit van het eigen vermogen van Van der Moolen Holding N.V. (2007: 102.182 aandelen); deze aandelen mogen later weer verkocht worden. Aan de door de vennootschap aangehouden aandelen (de eigen aandelen) is geen stemrecht verbonden.

Op 31 december 2008 en 2007 bedroeg het aantal uitstaande aandelen respectievelijk 37.692.776 en 45.504.926. Voor de boekjaren eindigend op 31 december 2008 en 2007, was het gewogen gemiddelde aantal uitstaande aandelen dat wordt gebruikt om het resultaat per gewoon aandeel te bepalen respectievelijk 40.497.555 en 46.680.891.

Het resultaat per aandeel uit voortgezette bedrijfsactiviteiten bedroeg in 2008 E0,15 ten opzichte van een verlies van E0,05 in 2007. Het resultaat per aandeel uit beëindigde bedrijfsactiviteiten liet een verbetering zien en liep op van een verlies van E1,92 in 2007 naar een verlies van E0,32 in 2008. Het nettoresultaat per aandeel verbeterde naar E0,47, ten opzichte van een verlies van E1,96 in 2007.

Balans
VDM HEEFT ALTIJD BESCHIKT OVER EEN ZEER LIQUIDE BALANS, WAARBIJ EEN FORS DEEL VAN HET BALANSTOTAAL BESTAAT UIT GELDMIDDELEN, ZEER LIQUIDE VERHANDELBARE EFFECTEN EN KORTLOPENDE VORDERINGEN. OP 31 DECEMBER 2008 HAD VDM RUIM E1,8 MILJARD AAN ACTIVA OP DE BALANS STAAN; 90% HIERVAN WORDT GEVORMD DOOR GELDMIDDELEN OF ACTIVA DIE GEMAKKELIJK IN GELDMIDDELEN KUNNEN WORDEN OMGEZET, ZOALS EIGEN EFFECTEN EN VORDERINGEN OP CLEARINGORGANISATIES EN ZAKELIJKE PARTIJEN. EIGEN EFFECTEN BESTAAN UIT AANDELEN EN DERIVATEN DIE WORDEN VERHANDELD OP ACTIEVE MARKTEN IN EUROPA EN DE VERENIGDE STATEN. DE VORDERINGEN OP CLEARINGORGANISATIES EN ZAKELIJKE PARTIJEN OMVATTEN ONDER ANDERE RENTEDRAGENDE GELDMIDDELEN AANGEHOUDEN BIJ CLEARINGORGANISATIES EN BEDRAGEN DIE GERELATEERD ZIJN AAN EFFECTENTRANSACTIES DIE NOG NIET DE IN HET CONTRACT VASTGELEGDE AFWIKKELINGSDATUM HEBBEN BEREIKT (NOG NIET AFGEWIKKELDE HANDELSTRANSACTIES); DEZE DATUM LIGT DOORGAANS 3 BEURSDAGEN NA DE TRANSACTIE. HET ZEER LIQUIDE KARAKTER VAN DEZE ACTIVA BIEDT VDM FLEXIBILITEIT BIJ HET FINANCIEREN EN BEHEREN VAN HAAR ACTIVITEITEN.

In verband met de agressievere aanpak die de fiscus hanteert bij het onderzoeken van belastingclaims boekte VDM een voorziening van E43,2 miljoen met betrekking tot belastingvorderingen. Het is momenteel nog niet duidelijk of en in hoeverre dit van invloed zal zijn op de activiteiten van VDM. Liquiditeit
DE ONGEKENDE VOLATILITEIT VAN DE FINANCIËLE MARKTEN GING VERGEZELD VAN EEN ERNSTIGE VERSLECHTERING VAN HET ECONOMISCHE KLIMAAT WERELDWIJD, HETGEEN EEN UITGESPROKEN NADELIGE INVLOED UITOEFENDE OP DE BESCHIKBAARHEID VAN KREDIET VIA TRADITIONELE BRONNEN. ONZEKERHEID OVER DE STABILITEIT VAN DE MARKTEN IN HET ALGEMEEN EN DE ROBUUSTHEID VAN TEGENPARTIJEN IN HET BIJZONDER LEIDDE ERTOE DAT VEEL KREDIETVERSTREKKERS HUN FINANCIERING BEPERKT OF ZELFS GESTAAKT HEBBEN. DE LIQUIDITEIT VAN VDM KOMT VOORNAMELIJK VOORT UIT BEDRIJFSACTIVITEITEN, WAARDOOR HAAR LIQUIDITEIT OVER HET GEHEEL GENOMEN NIET GETROFFEN IS DOOR DE RECENTE ECONOMISCHE ONTWIKKELINGEN. DE VOLATILITEIT OP DE WERELDWIJDE EFFECTENBEURZEN HEEFT DE LIQUIDITEIT ECHTER WEL BEÏNVLOED VIA HOGERE MARGEVERPLICHTINGEN BIJ DE CLEARINGORGANISATIES VAN VDM. DEZE MARGEVERPLICHTINGEN WORDEN BEPAALD AAN DE HAND VAN EEN COMBINATIE VAN RISICOFACTOREN, WAARONDER HET BEDRIJFSVOLUME EN DE VOLATILITEIT OP DE BETREFFENDE EFFECTENBEURZEN. VOOR ZOVER VDM GENOODZAAKT IS GELDMIDDELEN OF ANDERE ZEKERHEDEN TE VERSCHAFFEN OM AAN DEZE VERPLICHTINGEN TE VOLDOEN, HEEFT ZIJ MINDER CAPACITEIT VOOR DE FINANCIERING VAN ANDERE ACTIVITEITEN.

Kasstromen
VDM BEHEERT GELDMIDDELEN SAMEN MET HET HANDELSWERKKAPITAAL (DAT WIL ZEGGEN: EIGEN EFFECTEN, EFFECTEN DIE VERKOCHT MAAR NOG NIET OVERGENOMEN ZIJN, EN BEDRAGEN DIE BETAALD MOETEN WORDEN DOOR EN AAN CLEARINGORGANISATIES EN ZAKELIJKE PARTIJEN). GEZIEN HET ZEER LIQUIDE KARAKTER VAN HANDELSWERKKAPITAAL, VORMEN VERANDERINGEN DIE ZICH TUSSEN BEIDE ELEMENTEN VOORDOEN GEEN RELEVANTE MAATSTAF. DIT VERKLAART HET FEIT DAT HOEWEL DE LIQUIDE MIDDELEN IN 2008 AFNAMEN MET E193,9 MILJOEN TOT E12,4 MILJOEN NEGATIEF (GECORRIGEERD VOOR BANKSCHULDEN TER WAARDE VAN E443 MILJOEN), DIT VOORAL WERD VEROORZAAKT DOOR EEN TOENAME VAN HET HANDELSWERKKAPITAAL MET E87,8 MILJOEN. OPERATIONELE KASSTROMEN VÓÓR VERANDERINGEN IN HANDELSWERKKAPITAAL BEDROEGEN E11,1 MILJOEN. De belangrijkste uitgaven door de vennootschap in 2008 bestonden uit de E47,8 miljoen gebruikt om de achtergestelde leningen te voldoen die in opdracht van VDM Specialists waren afgesloten ten behoeve van de minimale vereisten voor nettoliquiditeit en werkkapitaal (dit omdat deze vereisten niet langer van toepassing waren op de vennootschap na het beëindigen van de Specialist-activiteiten), en een bedrag van E29,8 miljoen ter financiering van twee programma's voor de inkoop van eigen gewone aandelen die in 2008 werden voltooid.

Vooruitzichten

VDM zal haar inspanningen richten op de activiteit die zich het sterkst heeft bewezen, de Europese handel, VDM Institutional Brokerage, en de verdere uitbouw van VDM Global Markets. VDM verwacht niet dat zij haar handelsactiviteiten in 2009 verder zal uitbreiden naar nieuwe markten. VDM is er inmiddels van overtuigd dat het gezien de huidige marktomstandigheden niet opportuun is haar activiteiten op de Aziatische markt uit te breiden. Welk effect de marktomstandigheden precies zullen hebben op de opbrengsten en resultaten in 2009 laat zich moeilijk voorspellen. VDM is daarom niet in staat uitspraken te doen over de vooruitzichten voor het gehele boekjaar 2009.

Gebeurtenissen na balansdatum
In oktober 2007 maakte VDM bekend met GSFS te zijn overeengekomen om wereldwijd te gaan samenwerken op het gebied van traditionele proprietary arbitrage trading en gestructureerde producten. VDM kondigde in november 2008 aan van plan te zijn een aanzienlijk belang in GSFS te verwerven. Echter, de daling van de aandelenkoers van de vennootschap naderhand deed VDM ertoe besluiten dat een dergelijk belang, op basis van de voorwaarden overeengekomen in november 2008, niet de gewenste positieve impact zou hebben op de aandeelhouderswaarde. VDM liet de transactie daarom geen doorgang vinden. Zij blijft echter wel samenwerken met GSFS krachtens de in 2007 afgesloten overeenkomst.

Toelichtingen

Toelichtingen op de gerapporteerde financiële gegevens zijn opgenomen in het eerste deel van dit rapport. Om duplicatie van gegevens te voorkomen, is deze informatie niet herhaald.

VDM verklaart nadrukkelijk dat de cijfers in dit persbericht niet door een externe accountant zijn gecontroleerd.

Voor nadere informatie
Van der Moolen Holding N.V.
Investor Relations/Corporate Communications
T: +31 (0)20 535 6789.
www.vandermoolen.com

Disclaimer:

Dit persbericht bevat toekomstige gerichte uitspraken ten aanzien van de toekomst zoals bedoeld in, en die onderhevig zijn aan, de 'Private Securities Litigation Reform Act of 1995.Alle uitspraken omtrent onze toekomstige financiële stand van zaken, resultaten van operaties en business strategie, plannen en doelstelling zijn toekomstgericht. Uitspraken, waarin de woorden "voorzien", "geloven", "van plan zijn", "schatten", "verwachten", "hopen" en soortgelijke woorden zijn toekomstgericht. Specifiek zijn de volgende zaken van nature toekomstgericht: uitspraken omtrent strategie en management doelstellingen; lopende of potentiële acquisities; lopende of potentiele rechtszaken en onderzoeken van rechtswege, inclusief rechtzaken en onderzoeken met betrekking tot specialist trading in de US; toekomstige opbrengstenbronnen, the effecten van veranderende of prospectieve veranderingen in de regelgeving of structuur van aandelenbeurzen waarop onze deelnemingen opereren; en trends in resultaten, performance, prestaties of omstandigheden in de markten waarin wij opereren. Deze toekomst gerichte uitspraken brengen risico's, onzekerheden en andere factoren met zich mee, die ten dele niet door ons beheerst kunnen worden, en die mogelijk de oorzaak zijn dat onze resultaten, performance, prestaties en omstandigheden in de markten waarom wij opereren afwijken, zelfs materieel, van de door ons geuite of impliciete toekomstgerichte uitspraken. Wij hebben geen verplichting om deze toekomstgerichte uitspraken te herzien.


---- --