Ingezonden persbericht


Wie was de machtigste vrouw van Egypte?
Mummie van farao Hatsjepsoet geïdentificeerd

Amsterdam, 25 maart 2009 - De ontdekking van de verloren gewaande mummie van Hatsjepsoet was twee zomers geleden wereldnieuws, maar het verhaal van de vondst kwam maar stukje bij beetje naar buiten. Nu lijkt het mysterie rond deze machtige vrouwfarao opgelost.

In 1903 werd de sarcofaag van Hatsjepsoet gevonden door de beroemde archeoloog Howard Carter in de Vallei der Koningen. Maar de sarcofaag was leeg. Niemand wist waar haar mummie was, of zelfs maar of haar lichaam bewaard was gebleven onder het bewind van Thoetmosis III, die samen met haar regeerde en haar later opvolgde. Hij deed er alles aan om de herinnering aan haar uit te bannen.

De speurtocht waardoor het mysterie waarschijnlijk is opgehelderd, begon in 2005 onder leiding van Zahi Hawass, hoofd van het Egyptian Mummy Project en secretaris-generaal van de Hoge Raad voor Oudheden. Hawass en zijn medewerkers concentreerden zich op mummie KV60a, die al ruim honderd jaar eerder was ontdekt maar die destijds zo onbelangrijk had geleken dat de vinders haar niet eens meenamen uit de kleine grafkamer in de Vallei der Koningen.

Mummie KV60a kreeg geen grafgiften: geen hoofddoek, geen sieraden, geen gouden sandalen of gouden teen- en vingerkapjes - geen van de schatten die Toetanchamon wel had meegekregen, terwijl hij vergeleken bij Hatsjepsoet een onbeduidende farao was geweest. En als er niet bij stom toeval een kies was gevonden, was KV60a misschien altijd een onbekende gebleven. Nu ligt ze, mede dankzij National Geographic, opgebaard in een van de twee Koninklijke Mummiezalen van het Egyptisch Museum.

Verder in het aprilnummer, onder meer:
Religie in Rusland: de Russisch-orthodoxe kerk bloeit weer op Spitsbergen: deze Noorse archipel smelt langzaam weg Kan de kikker overleven? Een schimmel slaat wereldwijd toe

De aprileditie van National Geographic Magazine ligt vanaf 26 maart in de winkel voor de speciale actieprijs van ¤ 2,95



Ingezonden persbericht