Ministerie van Financiën

Extra regeldrukvermindering van 1 miljard voor bestrijding crisis

Nieuwsbericht | 26-03-2009 | Vermindering regeldruk

Een extra regeldrukvermindering van 1 miljard euro. Dat is volgens staatssecretaris De Jager en staatssecretaris Heemskerk één van de maatregelen voor bedrijven om sterker uit de crisis te komen.

De forse extra vermindering van administratieve lasten voor (vooral kleine) ondernemers is één van de acties uit het pakket ter bestrijding van de economische crisis dat het kabinet woensdag 25 maart 2009 bekend maakte.

Korte termijn

'Bij de aanpak van de regeldruk hebben we vooral gekeken naar maatregelen waarmee we op korte termijn aan de slag kunnen', aldus Heemskerk. Zo wordt om de 'banenmotor voor het bedrijfsleven' te versterken de wet- en regelgeving voor het aannemen en in dienst hebben van personeel vereenvoudigd en wordt de administratieve rompslomp rond 'kleine baantjes' verminderd. Ook wordt het doen van loonaangifte in samenwerking met de ministers Klink en Donner eenvoudiger gemaakt. "Dit bespaart zowel de ondernemers als de Belastingdienst veel rompslomp. De loonsomheffing is hiermee weer een stap dichterbij", aldus staatssecretaris De Jager. "Het mooie aan dit pakket is dat het het bedrijfsleven 1 miljard euro oplevert, terwijl het de belastingbetaler niets extra's kost."

Bouwprojecten

Ook de regeldruk in de bouw wordt verminderd door een crisis- en herstelwet voor de versnelling van bouwprojecten. Daarnaast wordt er op korte termijn werk gemaakt van het versnellen van bouwprojecten, door bijvoorbeeld het toestaan van vergunningvrij bouwen en een meer gebiedsgerichte toepassing van bouw- en milieuwetgeving en snellere vergunningverlening. Ook worden de kosten voor het opvragen van NEN-normen verlaagd of mogelijk zelfs gratis.

Jaarrekening

Het kabinet wil ook dat ondernemers weer gaan ondernemen. 'We moeten ze niet onnodig lastigvallen met allerlei procedures. Zo schrappen we de verplichting voor MKB-bedrijven met minder dan 10 werknemers en een omzet van minder dan 1 miljoen euro om een jaarrekening op te stellen', aldus Heemskerk.

Daarnaast wordt het administratief eenvoudiger om mee te doen in een Europese aanbesteding en wil het kabinet zich hard maken voor het afschaffen van allerlei gemeentelijke vergunningen.