Ingezonden persbericht


Persbericht

Gemeente Slochteren maakt zich sterk voor gedegen informatiebeveiligingsbeleid

~ een pragmatische aanpak is hierbij het sleutelwoord ~

Zwolle, 26 maart 2009 - De gemeente Slochteren krijgt iedere dag te maken met het verwerken van grote hoeveelheden informatie die betrekking hebben op burgers en ondernemingen binnen de gemeentegrenzen. Uiteraard moet met alle informatie zorgvuldig worden omgesprongen. Alle gemeenten binnen Nederland moeten voldoen aan wet- en regelgeving op het gebied van informatiebeveiliging. Zo moet iedere gemeente een geautomatiseerde basisregistratie van persoonsgegevens voeren en geeft de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) regels voor een zorgvuldige omgang met gegevens van personen.

Slochteren streeft naar maximale transparantie. Naast het voldoen aan geldende wet- en regelgeving wil zij nog een stap verder gaan. Wethouder Jan Jakob Boersma: "Wij willen dat onze medewerkers echt bewust worden gemaakt van de gevaren en risico's die aan het omgaan met informatie kleven. Informatiebeleid en informatiebeveiliging zijn bij ons onlosmakelijk met elkaar verbonden."

Om die reden is Sincerus aan de slag gegaan met een risico-analyse en daaropvolgend het opstellen van beleid, waarbij met name aandacht is besteed aan de praktische uitvoerbaarheid van dit beleid. Sincerus heeft hierbij samen met medewerkers van de gemeente het informatiebeveiligings- en bewustwordingsprogramma geïntroduceerd. Binnen dit programma komen diverse onderwerpen op beveiligingsgebied aan de orde. Met posters en andere media, een online security awareness training en een ingehuurde 'inbreker' worden de medewerkers bewust gemaakt van de risico's en gewezen op hun rol in informatiebeveiliging. Beveiliging van bedrijfsinformatie is zo sterk als de zwakste schakel: één fout van slechts één medewerker kan verstrekkende gevolgen hebben voor de gehele organisatie.

Gerald Lijesen van Sincerus: "Door alle medewerkers binnen de gemeente Slochteren die toegang hebben tot bedrijfsinformatie te trainen om op een juiste manier om te gaan met deze informatie, wordt een beter bewustzijn bereikt. We hebben voor de gemeente Slochteren een driejarenplan opgesteld. Op dit moment heeft de informatiebeveiligingsaanpak alleen betrekking op medewerkers binnen de gemeente. In de toekomst is echter niet uitgesloten dat ook de inwoners van de gemeente Slochteren worden gewezen op beveiligingsrisico's in de privésfeer. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de risico's tijdens het doen van aankopen via het internet."

Wethouder Boersma: "We zijn met Sincerus Consultancy in contact gekomen toen we op zoek waren naar expertise op het gebied van informatiebeveiliging. We hebben met meerdere partijen gesprekken gevoerd, maar vanwege hun pragmatische aanpak hebben we voor Sincerus Consultancy gekozen. Aangezien de gemeente zelf de burgers meer en meer online diensten en producten aanbiedt, willen we ons ook verdiepen in hoe we ook de burger meer kunnen laten profiteren van de voordelen van het krijgen en houden van bewustzijn op het gebied van beveiliging."