Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Jonggehandicapten in actie tegen afbraakplannen Donner

Jonggehandicapten in actie tegen afbraakplannen Donner

26-03-2009 * Zo'n tweehonderd jonggehandicapten riepen minister Donner (Sociale Zaken) donderdagochtend in Den Haag op te voorkomen dat zij hun dagen achter de geraniums moeten slijten. SP-Kamerlid Paul Lempens sprak hen toe: "Het kabinet moet de jeugdwerkloosheid aanpakken en moet bij jullie beginnen!"
Donner wil het mogelijk maken jonggehandicapten die vallen onder de Wajong negen jaar te laten werken met een inkomen onder het minimumloon. Daarnaast wil hij het voor deze groep moeilijker maken om in een sociale werkplaats aan de slag te gaan. De jongeren zijn daar, net als de SP, erg boos over. Onder leiding van Amsterdams SP-raadslid Maureen van der Pligt trokken zij samen met hun ouders en docenten naar het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag om hun ongenoegen te laten horen. "Ik zit niet voor niets op school, ik wil straks werken!", was een veelgehoorde uitroep.

Demonstranten

Van der Pligt: "Ik hoop dat de minister de boodschap nu heeft begrepen en de plannen bijstelt. Anders wordt dit een regelrechte ramp voor de Wajongeren. Dan worden ze in de toekomst onderbetaald of mogen ze thuis gaan zitten." De jongeren gaven SP-Kamerlid Lempens en zijn CDA-collega Biskop een groot rood hart om door te geven aan de minister, met de tekst 'Minister Donner laat uw hart spreken'.

Vorige week werd al actie gevoerd bij een vestiging van SW-bedrijf Pantar in Diemen. Leerlingen van het speciaal onderwijs demonstreerden daar tegen de plannen om werken via de sociale werkvoorziening voor Wajongers onmogelijk te maken. Volgende week debatteert de Kamer met minister Donner.