Back on Track: reis voor jongeren met ernstige gedragsproblemen


Effectieve gedragstherapie voor pubers met problemen

ALMERE, 20090326 -- Duizenden jongeren met psychische problemen zitten thuis. Ze gaan niet naar school, hangen rond en zien geen oplossing. Ze worden depressief, krijgen verkeerde vrienden en worden voortdurend negatief bevestigd. In november 2009 organiseert Marlispraktijk in samenwerking met Junior Travels haar eerste Back on Track reis. Deze reis is specifiek bedoeld voor pubers waarvan de ouders met de handen in het haar zitten. Het gaat dan om kinderen die weliswaar de cognitieve vermogens hebben om iets van hun leven te maken, maar door allerlei omstandigheden niet in staat zijn om het eruit te laten komen.

De kern van het programma bestaat uit een drie weken durende reis naar Zuid-Frankrijk in November 2009. In deze drie weken besteden we aandacht aan de problemen waar de jongeren tegenaan lopen en gaan we actief aan de slag met het oplossen ervan.

Na afloop van deze drie weken volgt een intensief na-traject, waar we zowel ouders als jongeren ondersteunen bij het maken van belangrijke stappen in de richting van een definitieve oplossing van hun problemen.

Dat het concept werkt, blijkt uit de concrete resultaten die behaald zijn met jongeren die meegaan op opvoedkampen naar de belgische Ardennen. Deze jongeren worden gelukkiger, hebben nieuwe plannen en willen veranderen.

Inmiddels zijn onze opvoedkampen, zeker voor de pubers, een begrip aan het worden in Nederland. Opgezet door Marlis ten Kate, 27 jaar, orthopedagoog, judolerares en eigenaar van de praktijk, zijn we een snelgroeiend bedrijf in de jeugdhulpverlening, met een frisse en onorthodoxe, maar bovenal zeer effectieve hulpverlening.