Ingezonden persbericht


Amsterdam, 16 maart 2009

Still Walking
Japans drama van Kore-eda Hirokazu

In Still Walking zoeken een zoon en dochter, die inmiddels een eigen gezin hebben, hun oude vader en moeder op. Ze herdenken de tragische dood van de oudste broer. Al snel blijkt dat de gezinsleden niet meer dezelfde zijn als vroeger. Still Walking is een ode aan familiebanden, die zowel liefdevol als problematisch kunnen zijn. Still Walking is te zien vanaf 9 april in het Filmmuseum (Amsterdam) en de volgende filmtheaters: Rialto (Amsterdam), Filmhuis Den Haag (Den Haag), 't Hoogt (Utrecht), LUX (Nijmegen) en Plaza Futura (Eindhoven)

In Still Walking, een film die slechts 24 uur bestrijkt, wordt een familiegeschiedenis samengevat. In een huis aan de kust komen ouders, kinderen en kleinkinderen bij elkaar, eten gezamenlijk en maken een wandelingetje. Onder de oppervlakte echter schuilen conflicten en verdriet waarover met moeite wordt gesproken. Sinds de dood van de oudste zoon, die jaren geleden verdronk, zijn familiebijeenkomsten voor de overgebleven zoon een bezoeking. Nooit zal hij zijn geïdealiseerde broer kunnen overtreffen. Voor Still Walking putte Kore-eda Hirokazu - voor Filmmuseum-bezoekers bekend van After Life en Nobody Knows - uit eigen ervaringen. Als oudste zoon was hij vaak lang afwezig, druk aan het werk met zijn films. Zijn ode aan de familiebanden balanceert lichtvoetig tussen humor en verdriet.

Prijzen
Still Walking werd vorig jaar op het Argentijnse Mar del Plata Film Festival uitgeroepen tot beste film. De film ging in wereldpremière op het filmfestival van Toronto en beleefde zijn Nederlandse première op het International Film Festival Rotterdam 2009.

Over de regisseur
Kore-eda Hirokazu (Tokio 1962) wilde aanvankelijk romanschrijver worden. Hij studeerde letteren aan de Waseda Universiteit en maakte verschillende (bekroonde) documentaires voor de Japanse televisie. Zijn debuutfilm Maborosi (1995) won prijzen op de filmfestivals van Venetië en Chicago. Inmiddels heeft Kore-eda als schrijver, regisseur, editor en producer wereldwijd succes geboekt; After Life (1998), Distance (2001) en Nobody Knows (2004) vielen veelvuldig in de prijzen. De regisseur werkt graag met niet-professionele acteurs en vermengt fictie soms met documentaire opnames. Zijn films handelen vaak over thema's als verlies, dood en nagedachtenis.

Still Walking (Japan 2008)
Japans gesproken, Nederlands ondertiteld - 114' - kleur

Regie en scenario Kore-eda Hirokazu
Producent Yoshihiro Kato, Hijiri Taguchi Camera Yamazaki Yutaka
Art design Isomi Toshihiro, Mitsumatsu Keiko Met Abe Hiroshi, Natsukawa Yui, You, Takahashi Kazuya, Tanaka Shohei, Nomotu Hotaru, Hayashi Ryoga, Taguchi Tomoya

Meer informatie:
FILMMUSEUM, Marnix van Wijk (pers & pr-attaché), tel: 020-5891405, e-mail: mwijk@filmmuseum.nl

U kunt (high-res) beeldmateriaal van deze film rechtstreeks downloaden van de Filmmuseum-website www.filmmuseum.nl/beeldbank.

Marnix van Wijk
Pers- en pr-attaché
FILMMUSEUM
tel: 020-5891405
e-mail: mwijk@filmmuseum.nl