Gemeente Utrecht

Inhaalcampagne donderdag 26 maart in Utrecht (Tuindorphal in het Veemarktcomplex)

Start inenting tegen baarmoederhalskanker in Utrecht

Donderdag 26 maart gaat de inhaalcampagne HPV (baarmoederhalskanker) van start voor meisjes van 13 tot en met 16 jaar in Utrecht. In totaal zijn 4.800 meisjes opgeroepen om zich gratis te laten vaccineren. De HPV-vaccinatie is vanaf 2009 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. In september start de reguliere HPV-vaccinatie van 12-jarige meisjes.

De inenting van de meisjes geboren in 1993, 1994, 1995 en 1996 is een eenmalige inhaalactie. De meisjes hebben per post een uitnodiging ontvangen. Per kwartier worden tweehonderd meisjes opgeroepen. De inentingen worden uitgevoerd door de GG&GD Utrecht. Een volledige inenting bestaat uit drie prikken: voor de eerste twee prikken worden de meisjes in maart en april uitgenodigd. In september volgt de derde prik.

Baarmoederhalskanker
Jaarlijks krijgen ongeveer zeshonderd vrouwen baarmoederhalskanker. Gemiddeld sterven elk jaar tweehonderd vrouwen aan deze ziekte. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV. Er bestaan wel honderd typen van dit virus, maar die kunnen niet allemaal kanker veroorzaken. De inenting beschermt tegen twee typen van het HPV-virus (HPV 16 en 18) die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Vaccinatie en bevolkingsonderzoek
De vaccinaties beschermen niet volledig tegen baarmoederhalskanker. Daarom blijft het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker ('het uitstrijkje') ook voor gevaccineerden belangrijk. De combinatie van het uitstrijkje en vaccinatie is de beste manier om baarmoederhalskanker tegen te gaan.

Meer informatie is te vinden op www.prikenbescherm.nl.