Ingezonden persbericht


Aan de media,

Op 26 maart 2009 19.30u geeft de Israëlische schrijftster Susan Nathan een lezing aan de Universiteit Nijmegen in Thomas van Aquinostraat nr. 1., lokaal 00.02.

Susan Nathan, een Joodse vrouw opgegroeid in Zuid-Afrika, is een tiental jaar geleden naar Israël geëmigreerd. Ze woonde een aantal jaren in Tel Aviv en kwam door haar werk voor een non-profit organisatie ook in het Arabische stadje Tamra. Toen ze besloot in het Arabische stadje te gaan wonen , verklaarden haar Joodse vrienden haar voor gek: "je zult een groot gevaar lopen, die Arabieren zullen alles van je stelen, ze zullen je verkrachten en vermoorden, ..". Nu woont ze al enkele jaren in Tamra en deelt het leven van de Arabische bevolking. De ervaringen beschreef ze in haar boek "The Other Side of Israel. My Journey Across the Jewish-Arab Divide" (Nederlandse uitgave: "De andere kant van Israël". Uitg. Archipel, 2005). Die ervaringen zijn een lange reeks van discriminaties, vernederingen, pesterijen, ... vanwege de Israëlische overheid, die ze nu zelf mee ondergaat. Ze vergelijkt de Israëlische politiek tegenover de Arabische bevolking met de apartheid die ze in haar jeug d in Zuid-Afrika heeft gezien.

In de lezing vertelt ze over haar ervaringen en geeft ze haar visie op de echte oorzaken en de mogelijke oplossing van deze problemen.

Na de lezing zal Susan Nathan haar boek signeren.

In attachement is een kort CV en de aankondiging van de lezing bijgevoegd.

Een interview met Susan Nathan is te lezen op: http://www.mo.be/index.php?id=61&tx_uwnews_pi2%5Bart_id%5D=461

Ik hoop dat de u interesse heeft voor de lezing en het werk van Susan Nathan en er aandacht wil aan besteden in uw berichtgeving bv. door de lezing aan te kondigen via uw medium of door achteraf een interview te publiceren met Susan Nathan, dat u van haar kan afnemen voor of na haar lezing.

Ik hoop u daar te mogen begroeten.

Vriendelijke groeten,

Dr. Erik Eynikel
Faculteit Theologie
Radboud Universiteit Nijmegen

tel privé: 004928225378081

Curriculum Vitæ van Susan Nathan

Zij is geboren (1949) en getogen in Engeland uit Joodse ouders. Haar vader is geboren in Zuid Afrika waar Susan in het gezin ook enige jaren doorbracht. Haar ouders keerden later terug naar Zuid Afrika. Deze omstandigheden gaven Susan Nathan een goed inzicht in het systematische karakter van racisme, in Zuid Afrika en elders.

Zij studeerde klinische psychologie aan New York University en de London School of Economics (Ph.D.) en besteedde haar werkzame leven vóór haar emigratie naar Israël aan de begeleiding van terminale patiënten en de opvoeding van twee kinderen.

Eind jaren negentig emigreerde zij naar Israël. Geconfronteerd met de achtergestelde positie van de Palestijnse minderheid in Israël besloot zij zelf in een Palestijns stadje te gaan wonen. Inzicht in de situatie van de Palestijnen - in en buiten Israël - en haar daarop gebaseerde wijdere visie op het conflict tussen beide volken legde zij neer in een Engelstalig boek, The Other Side of Israel, dat inmiddels negen vertalingen kent, waaronder een Nederlandse: Het andere Israël. Het boek staat op de verplichte literatuurlijst van verschillende universiteiten in de VS.

Sinds de verschijning van haar boek in 2005 geeft zij voordrachten voor internationale conferenties, universiteiten, instituten voor internationale betrekkingen en een breder publiek in Europa, Azië en Noord Amerika. Zij gaf talloos vele interviews op radio en TV, zowel over haar boek als over de actuele situatie in het Midden-Oosten en schrijft commentaren voor kranten.

Zij werkt momenteel aan een boek over multiculturele samenlevingen.

EA
11 maart 2009