Ingezonden persbericht

Boeklancering vrijdagavond 27 maart 2009:



Status: een podium voor mensen zonder papieren

met voorwoord van Eduard Nazarski, Directeur Amnesty Nederland

Geschreven door: Marietje Bohmer

Schrijfster en historica Marietje Bohmer, het Rotterdams Wijktheater en Stichting Mamre lanceren op vrijdag 27 maart in de Schotse Kerk op de Schiedamse Vest in Rotterdam tijdens een feestelijke avond het nieuwe boek "Status: een podium voor mensen zonder papieren". Presentatie is in handen van journalist Sander de Kramer.

Deze maand stelde de Zweedse commissaris mensenrechten Thomas Hammarberg van de Raad van Europa in een kritisch rapport vast dat Nederland zijn asielbeleid moet herzien. Ook in 2005 en 2006 kreeg toenmalig minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) te horen dat Nederland met zijn asielbeleid Europese verdragen op het gebied van mensenrechten en kinderrechten schond. Hierdoor gaat het publieke debat vaak over aantallen, zware problemen, schendingen van rechten en schrijnende 'gevallen'.

Marietje Bohmer laat met haar boek, via het succes van het theaterproject Status van stichting Mamre en het Rotterdams Wijktheater, zien dat achter deze problematiek mooie, grappige en moedige mensen met veel veerkracht, talenten, humor, creativiteit en levenslust schuilgaan. Hun verhalen zijn heel persoonlijk, alledaags, uit de eerste hand verteld en gaan over onze buren, die graag een positieve bijdrage leveren aan deze samenleving.

Het is inspirerend om te realiseren hoe krachtig, vindingrijk en gedreven zij zijn. Voor een ontmoeting staan zij open. In Status startten zij met zichzelf zichtbaar te maken. Een speelster uit het theaterproject lichtte haar deelname toe: "Dit is het verhaal dat ik met me meedraag. Het is niet aan mijn gezicht te zien. Daarom vertel ik het. Zodat jij mij misschien beter begrijpt. En wij met elkaar kunnen praten."

Het boek verhaalt over de blijvende impact die het project heeft gehad op de makers, de spelers en de bezoekers van de voorstellingen. In dit boek delen zij graag hun ervaringen en successen, opdat de mensen zonder papieren met hun talenten, humor en inspirerend doorzettingsvermogen in onze maatschappij gehoord blijven worden.

Programma:

19.30 uur Zaal open: ontvangst met muzikale omlijsting

20.00 uur Welkomstwoord

Een podium voor mensen zonder papieren: monologen uit Status door mensen die ongedocumenteerd waren

20.45 uur Officiële uitreiking eerste exemplaar

Hapjes en drankjes, muziek en dans!

22.00 uur Afsluiting

Toegang: gratis



Ingezonden persbericht